Metode alternative pentru a scăpa de pietrele la rinichi Când este necesară operația

Metode alternative pentru a scăpa de pietrele la rinichi Când este necesară operația

Dacă experții în fitoterapie susțin că există ceaiuri care pot dizolva pietrele la rinichi, urologii spun că leacurile din plante nu au nicun efect. Sunt însă de acord asupra unui lucru: pietrele mari se pot trata doar chirurgical.

Litiaza renală sau pietrele la rinichi sunt depozite dure care se formează în interiorul rinichilor. Dacă pietrele sunt mici și nu încep să se deplaseze, nu există simptome. Când pietrele încep să se miște pot apărea dureri puternice în zona spatelui, abdomenului inferior sau a zonei genitale, senzație de arsură în timpul urinării, urinare cu sânge, amețeli și vărsături.

Risc de distrugere a rinichilor

Când o piatră mare blochează căile urinare e o problemă gravă de sănătate și e nevoie să mergeți la medic. „Atunci când un calcul blochează căile urinare, urina nu mai are unde să se ducă, se creează presiune mare și se distruge funcția renală treptat. În al doilea rând, se poate ajunge la hipertensiune arterială de origine renală. Însă acestea sunt situații grave și rare”, spune dr. Alice Popescu, specialist în acupunctură și fitoterapie la Institutul Național de Medicină Complementară și Alternativă din Bucure ș t i . Calculii renali sunt în rare cazuri diagnosticați înainte să cauzeze durere. Odată ajuns la medic, pacientul va fi supus testelor imagistice, cum ar fi cele cu ultrasunete, ecografia abdominală etc.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aceste investigații pot fi extrem de utile pentru a se determina potențialele riscuri presupuse de eliminarea naturală a pietrei, dacă este necesară o minimă intervenție sau un tratament mai agresiv. „Dacă pietrele sunt mai mici de 6 mm, ele pot fi eliminate pe cale naturală, dacă sunt mai mari se poate apela la tratamente neinvazive sau la chirurgie”, explică prof. dr. Dan Mischianu, medic urolog.

De la tratamente cu unde de șoc la ceaiuri diuretice

Litotripsia extracorporală cu unde de șoc este o procedură neinvazivă în care pietrele sunt distruse cu ultrasunete, fără să fie nevoie de operație. Pietrele sunt sfărâmate în bucățele mici și se pot elimina pe cale naturală.

Nefroscopia se folosește atunci când calculii renali sunt mari și presupune inserarea unui tub prin intermediul unei incizii de mici dimensiuni la nivelul pielii, din spate lateral, spre abdomen și rinichi pentru a ajuta la drenaj. O cameră cu fibră optică oferă imagini exacte ale pietrei. Cu ajutorul unei sonde alimentate cu energie, calculul renal va fi dezintegrat în bucăți mici.

Cât privește metodele naturale de eliminare a pietrelor, acestea presupun consumul anumitor ceaiuri. „Există foarte multe plante cu efect diuretic: mesteacăn, coada calului, mătase de porumb, cozi de cireșe, ienupăr. Unele plante au și efectul de a dizolva calculii: urzica și coada calului. Un medicament ayurvedic care dizolvă și elimină pietrele la rinchi este cystone”, explică dr. Alice Popescu.

Când pietrele sunt mari există o restricție cu privire la plantele cu efect diuretic pentru că există riscul ca acești calculi mari să pornească pe căile urinare și să provoace colică renală, infecții sau hidronefroză (retenția de urină, produsă de un obstacol la nivelul tractului urinar). „Urzica vie nu trebuie folosită de persoane cu hipertensiune arterială. Însă contraindicațiile sunt mai puține decât în cazul medicamentelor alopate”, completează specialistul în fitoterapie.

Cum se prepară ceaiurile

În general, nu sunt indicate concentrații foarte mari de plante: două grame de plante, sau mai exact o linguriță la o cană de apă e suficient.

Plantele cu conținut de uleiuri eterice, precum ienupărul se prepară sub formă de infuzie (planta e opărită în apă clocotită și se lasă cinci minute). Cele mai grosiere, rădăcini, scoarță sau mătase de porumb se prepară sub formă de decoct (planta se fierbe în apă câteva minute).

Ceai din cozi de cireșe

Cozile de cireșe sunt recunoscute drept unele dintre cele mai eficiente diuretice naturale. Se folosesc sub formă de decoct, obținut astfel: un pumn de cozi de cireșe se fierb timp de 10 minute în 600 ml de apă. Ulterior, amestecul se ia de pe foc și se lasă la infuzat 20-25 de minute. Se bea pe tot parcursul zilei. Pentru a beneficia de un ceai de calitate, se recomandă cumpărarea cozilor de cireșe de la Plafar sau păstrarea cozilor de la cireșe românești și uscarea în casă.