Metoda „ziarul", modalitatea prin care turiștii sunt furați pe litoral. Cum să vă feriți

Metoda „ziarul", modalitatea prin care turiștii sunt furați pe litoral. Cum să vă feriți Sursa foto: Arhiva EVZ

Ingeniozitatea infractorilor nu cunoaște limite. Hoții au pus la punct o nouă metodă de a fura portofelele și telefoanele mobile ale turiștilor de pe litoral. Aceasta se numește metoda „ziarul”. Polițiștii recomandă turiștilor să aibă mare grijă la obiectele personale.

Și totul este posibil având în vedere sezonul estival, aglomeraţia şi numărul mare de turişti veniţi în vacanţă.

Mare atenție la vânzătorii ambulanți

Metoda de furt, care face ravagii pe litoral, este cea la care se foloseşte un ziar. În momentul în care o persoană se află la un bar, la o terasă sau pe plajă și își ține pe masă portofelul sau telefonul mobil, vine un fals vânzător ambulant care oferă spre vânzare diferite obiecte sau o persoană care cere o anumită informație. În timpul discuției, hoțul pune un ziar peste telefonul sau portofelul victimei și pleacă cu el, la finalul discuției.

„Această metodă presupune sustragerea unui obiect prin distragerea atenţiei victimei. De obicei, cei care săvârşesc astfel de fapte se adresează unor persoane care stau la terasă şi au pe masă telefonul mobil sau portofelul. În timp ce oferă victimei ceva spre vânzare sau îi solicită o informaţie, acoperă cu ziarul bunul victimei. La plecare, ia ziarul cu telefonul sau portofelul şi se face nevăzut”, explică poliţiştii. Pentru revenirea acestui gen de infracţiuni, IPJ Constanţa recomandă turiştilor să nu fie tentaţi de produsele oferite de vânzătorii voiajori. Totodată, să fie atenţi la obiectele personale lăsate pe masă, la terasă sau în alt spaţiu public, scrie zdi.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Oamenii legii le recomandă turiștilor să nu-și piardă vigilența și să nu cumpere produse de la vânzătorii ambulanți.

„Pandora", o nouă metodă de furt rapid a maşinilor

Poliţiştii atrag atenţia și asupra unei noi metode de furt a maşinilor. Hoţii folosesc dispozitive electronice, denumite „Pandora”, prin care fură de la distanţă informaţiile stocate în cheile maşinilor.

Noua metodă de furt care bagă spaima în proprietarii de automobile de lux presupune scanarea de la distanţă. Practic, în timp ce proprietarul maşinei se află în casă, hotel sau restaurant, hoţii clonează semnalul de deblocare, urcă la volan şi dispar. Totul în doar câteva secunde!

Dispozitivul numit „Pandora” este foarte căutat de infractori pe piaţa foarte neagră din România.