Evenimentul Zilei > Vremea > Meteorologii au emis prognoza pentru lunile octombrie şi noiembrie. Când va ninge şi la ce temperaturi să ne așteptăm
Meteorologii au emis prognoza pentru lunile octombrie şi noiembrie. Când va ninge şi la ce temperaturi să ne așteptăm

Meteorologii au emis prognoza pentru lunile octombrie şi noiembrie. Când va ninge şi la ce temperaturi să ne așteptăm

Pentru că ne îndreptăm cu pași repezi spre iarnă, meteorologii au emis o prognoză probabilă pentru luna octombrie şi noiembrie în care anunță valori scăzute în aproape toată țara, informează Agenția Națională de Meteorologie (ANM). 

Potrivit meteorologilor de la ANM, în luna octombrie, prognoza probabilă arată că vremea va avea variații la modul general, iar valorile termice vor fi cuprinse între 12 grade la orele dimineții, și între 14 și 18 grade la orele amiezii și spre seară.

Veștile nu sunt la fel de bune pentru luna noiembrie, unde valorile termice vor fi cuprinse între 7 grade dimineața, și între 9 și 12 grade, la nivelul amiezilor și spre seară.

Prima ninsoare va cădea în România în luna noiembrie, dar numai în zonele montane. În plus, vremea se va răci mai devreme față de anul trecut. Mai exact, începând cu luna noiembrie, temperaturile vor scădea considerabil, iar primii fulgi de zăpadă vor cădea în zonele montane după jumătatea lunii noiembrie.

Când vom avea parte de prima ninsoare anul acesta

Conform meteorologilor, după jumătatea lunii noiembrie, țara noastră va avea peisaje de iarnă dar pentru început doar în zonele montane. Temperaturile vor atinge și maximum 5 grade Celsius pe timpul zilei, iar noaptea vor ajunge și la -4 grade Celsius la munte.

Regimul pluviometric va fi la început excedentar în anumite zone ale țării, pentru ca apoi să fie deficitar în aproape toată perioada de referință.

Limitele vor ajunge la 14 grade Celsius, pe timpul zilei, iar de la finalul lunii noiembrie 2022, temperaturile vor fi negative, sub pragul de îngheț. Iar, dacă în zonele montane vor fi ninsori, în alte regiuni ale țării vor fi ploi și intensificări ale vântului în perioada respectivă.

Potrivit meteorologilor, în luna noiembrie vor fi puţine precipitații

ANM mai estimează că în luna noiembrie vor fi puține precipitații în comparaţie cu luna anterioară deoarece în octombrie va ploua în majoritatea zonelor ţării.

În general, clima este relativ friguroasă în această lună. Temperaturile maxime vor fi până la 10°C, iar temperatura minimă a sezonului este 4°C. Astfel, temperatura minimă în noiembrie în România este 7°C.

Aceste temperaturi sunt departe de acele înregistrări observate în Roman în noiembrie cu un record maxim de 24°C în 2019 și un record minim de -12°C în 2018.

De asemenea, până la prima ninsoare, meteorologii anunță, cel puțin pentru luna septembrie a acestui an, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, averse torențiale și izolat grindină în mai multe regiuni. Şi nu e totul, vor mai exista și perioade de instabilitate atmosferică, însă pe arii restrânse, mai avertizează ANM.