„Metamorfoze” cu ploaie şi şoc termic, la Sibiu

„Metamorfoze” cu ploaie şi şoc termic, la Sibiu

Din cauza frigului, doi actori au fost duşi la spital vineri seara, iar unele reprezentaţii din Festivalul de Teatru au fost anulate.

Sibiul este pus la încercare zilele acestea de vremea capricioasă. La Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS), demarat joi, actorii continuă, cu o voinţă de fier, să joace, în aer liber, pe o vreme câinească.   „O să sfidăm ploaia!”, acesta este mesajul actorilor de la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, transmis şi de directorul acestuia, Constantin Chiriac.

Spectacolul „Metamorfoze”, în regia lui Silviu Purcărete, a fost anulat din nou aseară, după ce a fost amânat o primă dată joi seara, în deschiderea evenimentului, din cauza ploii torenţiale.   Peste 500 de spectatori au plecat dezamagiţi, joi seara, din gradenele amenajate în parcarea teatrului, unde veniseră să vizioneze spectacolul creat în 2007 împreună cu artişti din Luxemburg şi refăcut acum anume pentru FITS numai cu actori sibieni. Artă la 4 grade Celsius

Spectacolul s-a jucat totuşi vineri seara, în ciuda frigului care pătrundea până la oase. Actorii, spectre din „Danaidele” montate de Purcărete în 1995 (despre cele 50 de fete foarte frumoase, ale lui Danaos, regele Argosului, care pentru păcatul de a-şi fi ucis soţii în noaptea nunţii au fost pedepsite ca după moarte, în Infern, să umple cu apă un vas uriaş fără fund), au jucat pe ploaie, într-o piscină amenajată în parcarea teatrului, deşi termometrele arătau numai 4 grade Celsius.

Ne puteți urmări și pe Google News

Doi dintre actori, printre care şi japonezul Tomohiko Kogi, au ajuns la spital din cauza şocului termic, dar şi-au revenit în aceeaşi seară şi au luat-o a doua zi de la capăt, într-un maraton incredibil.

REZISTENŢĂ. Vineri seara, actorii s-au încumetat să joace spectacolul lui Silviu Purcărete, pe o vreme imposibilă Foto: Scott Eastman

Spectatorii, acoperiţi cu saci din plastic În adaptarea „Metamorfozelor” lui Ovidiu, dramatizate de Alain Garlan, se face o incursiune în toată istoria omenirii, cu imagini video tulburătoare despre efectele dramatice ale ciumei proiectate pe un ecran video. Sunetele, imaginile, dansul morţii, al focului şi al ploii sunt de-un rafinament şi de o expresivitate tulburătoare.

Actorii, dezbrăcaţi sau în haine vaporoase, coboară dintr-o cortină roşie, dintr-o laterală, dau ospeţe pantagruelice, nasc şi mor, se ridică şi cad, jucându-se, cufundaţi pe jumătate în apa extrem de rece din piscină, de-a viaţa şi de-a moartea, în sunete şi imagini esenţializate din versurile recitate în latină.

Trupa de la Sibiu a dansat frenetic, într-o dezlănţuire totală, îndurând ploaia şi frigul. Mai mult, s-a creat un fel de solidaritate fără cuvinte între spectatorii zgribuliţi şi înmărmuriţi, pe gradene, acoperiţi cu saci din nailon şi lăsându-şi la vedere doar ochii, şi actorii care, în faţa lor, dârdâiau de frig, dar continuau să joace cu o febrilitate aproape dementă. Spectatorii au privit hipnotizaţi, a proa pe două ore, cu ochii mari şi uimiţi, metamorfoza miracolului din faţa lor.

Foto: Mihaela Marin

CONDIŢII

Plajă pe ploaie, în spectacolul „Portugalia”

Sâmbătă seară, de asemenea, o altă trupă, cu actori îmbrăcaţi în haine subţiri de vară, care fac plajă în spectacol, a jucat în Teatrul de Vară, pe timp de ploaie, în „Portugalia”, montat de regizorul Victor Ioan Frunză la Baia Mare.   Actriţa Ofelia Popii care, în „Metamorfoze”, interpretează rolul unui centaur graţios ce ucide, ulterior, cu o furie dezlănţuită, a jucat în seara următoare, sâmbătă, rolul vieţii ei, în „Faust”, regizat de acelaşi Silviu Purcărete. Flăcări care ard, „pe viu”, o poartă către Infern deschisă după o cortină metaforică, un pui de labrador negru care devine Mefisto, ritualuri şi numere de echilibristică la înălţime, o noapte valpurgică, aşa cum n-a mai fost niciodată reprezentată în România, sunt părţi ale unei montări cu adevărat grandioase, jucată în hala Balanţa.

În „Faust”, regizorul s-a întrecut pe sine în crearea unui teatru metaforic, grandios. Peste 80 de actori sunt metamorfozaţi de Lia Manţoc şi de regizor în licurici, troli, lemuri, elfi, gnomi, nimfe, furii şi gratii, o formaţie cântă live rock, pe o muzică semnată de Vasile Şirli, un cor psalmodiază în latină, germană şi română.   Spectacolul pune în mişcare, timp de două ore şi jumătate, o defăşurare de forţe incredibilă, pe o suprafaţă de 1.500 de metri.

Citiţi şi: Magia din „Livada de vişini”