Meseria de bonă, recunoscută oficial. Ce obligații au angajatele
- Andreea Udrea, consultant politic
- 4 decembrie 2014, 00:00
Proiectul de lege privind exercitarea profesiei de bonă a fost adoptat de Camera Deputaților, for decizional.
De ieri, exercitarea pro fesiei de bonă a fost reglementată prin lege. Potrivit deciziei deputaților, bona are ca obligații însoţirea copilului la activităţi recreative, culturale, artistice, sportive şi şcolare proprii vârstei sau sprijinirea acestuia pentru desfăşurarea unor asemenea activităţi, dar și alte atribuţii convenite prin contract cu angajatorul. Exercitarea profesiei de bonă se va face în baza unui contract de muncă sau prin desfășurarea activității bonei ca persoană fizică autorizată.
Nu oricine va putea îndeplini însă profesia de bonă, condițiile fiind foarte clar stipulate de lege: acesta trebuie să fie aptă din punct de vedere medical și psihologic, lucru care trebuie dovedit în urma obținerii unui certificat medical și nu trebuie să aibă antecedente penale. Legea mai stipulează și că bona are nevoie de un certificat obținut în conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului nr 129/2000 privind formarea profesională a adulților.
Nu va putea exercita profesia de bonă persoana care locuiește împreună cu alte persoane care au fost condamnate definitiv, în situația în care îngrijirea copilului are loc la domiciliul bonei, dacă aceasta a fost decăzută din drepturile părintești, suferă de boli cronice transmisibile, este dependentă de droguri sau i-a fost retras atestatul de asistent maternal.
Deputatul PNL Claudia Boghicevici a afirmat că adoptarea acestui proiect de lege era o necesitate. „Bona este obligată să ofere cel puţin servicii de îngrijire şi supraveghere, hrănire, acordarea primului ajutor, activităţi recreative şi educaţionale”, a spus Boghicevici.
Salariu mediu de 1.700 de lei
Tendința de profesionalizare a meseriei de bonă a dus în ultimul timp la creșterea sensibilă în piață a costului cu aceste servicii. Banii pe care trebuie să-i scoată un părinte din buzunar pentru a plăti o bonă ajunge, în medie, la 1.700 de lei pe lună, pentru nouă sau zece ore de supraveghere. „Creșterea prețurilor este determinată, în parte, de faptul că bonele au cursuri de specialitate și au învățat să se vândă mai bine”, a declarat recent Iulia Sârbu, una dintre coordonatoarele programului Școala bonelor, dezvoltat de Asociația Romanian Angel Appeal.