Evenimentul Zilei > Social > Mesajul naistului Gheroghe Zamfir, de Ziua Limbii Române
Mesajul naistului Gheroghe Zamfir, de Ziua Limbii Române

Mesajul naistului Gheroghe Zamfir, de Ziua Limbii Române

Maestrul Gheroghe Zamfir a postat pe pagina sa de socializare un mesaj emoționant de Ziua Limbii Române. Totodată, amintește că mâine va începe Festivalul Internațional de Nai care îi poartă numele.

La mulţi ani, limbii române!
„În aceeaşi limbă/Toată lumea plânge,/În aceeaşi limbă/Râde un pământ./Şi doar în limba ta/Durerea poţi s-o mângâi,/Iar bucuria/S-o preschimbi în cânt./În limba ta/Ţi-e dor de mama,/Şi vinul e mai vin,/Şi prânzul e mai prânz./Şi doar în limba ta/Poţi râde singur,/Şi doar in limba ta/Te poţi opri din plâns./Iar când nu poţi/Nici plânge şi nici râde,/Când nu poţi mângâia/Şi nici cânta,/Cu-al tău pământ,/Cu cerul tău în faţă,
Tu taci atuncea/Tot în limba ta.”- Grigore Vieru/ „În limba ta”.

Festival
La Găești se va deschide mâine, oficial, cea de a treia edițe a Festivalului Internațional de Nai „Gheorghe Zamfir”. Ziua se încheie cu un recital  al maestrului Gheorghe Zamfir și al artistului Aydin Yavaș, în acompaniamentul Orchestrei Simfonice „Muntenia”, sub bagheta dirijorului Alexandru Ilie.

Ziua a doua a festivalului, vineri, este dedicată muzicii simfonice. Concertul se va desfășura la Casa de Cultură „Dumitru Stanciu” a orașului Găești, începând cu ora 19:30. Maestrul Gheorghe Zamfir, împreună cu invitații săi –  naistul Jean Luc Faraux, soprana Irina Baianț, Claudia Iordache și Aydin Yavaș – vor interpreta lucrări din opere celebre și musicaluri, concerte instrumentale sau lucrări ale muzicianului Gheorghe Zamfir, acompaniați de Orchestra Simfonică „Muntenia”, dirijor Daniel Jinga. Sâmbătă, 3 septembrie, evenimentul va avea loc în Parcul Central, de la ora 19:30, și va cuprinde muzică din repertoriul pop-simfonic, interpretată de invitați de marcă ai celebrului naist. Printre aceștia, îi amintim pe profesorul Cornel Pană, naistul Costel Enache, Vlad Spătaru, renumita soprană Irina Baianț, Ana Cebotari, dar și celebrul Francesco Napoli. Artiștii vor fi acompaniați de Orchestra Simfonică “Muntenia”, dirijor Daniel Jinga.

Ziua a patra a Festivalului, duminică, va cuprinde un regal folcloric alături de orchestra „Lăutarii”, din Chișinău, condusă de maestrul Nicolae Botgros. Vor urca pe scena festivalului: Vlad Spătaru, Vasile Iovu, Costel Pană, Rodica Anghelescu, Daniela Ghiță şi, bineînțeles, muzicianul Gheorghe Zamfir. Concertul se va desfășura în Parcul Central, începând cu ora 19:30. Accesul publicului la evenimentele din 3 şi 4 septembrie, va fi gratuit.