Mesajul președintelui CCIR, Mihai Daraban, la reuniunea diplomației române: „Creșterea PIB-ului ar trebui să fie pe agenda oricărei instituţii”

Mesajul președintelui CCIR, Mihai Daraban, la reuniunea diplomației române: „Creșterea PIB-ului ar trebui să fie pe agenda oricărei instituţii”

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, a participat luni la Reuniunea Anuală a Diplomației Române (RADR), eveniment organizat de Ministerul Afacerilor Externe, în perioada 27-29 august a.c., cu tema: „Diplomația – un pilon al României Centenare”.

Printre principalele teme dezbătute în cadrul sesiunilor se numără preluarea la 1 ianuarie 2019 a Președinției Consiliului Uniunii Europene, relațiile bilaterale și cele strategice, cooperarea regională, vecinătatea estică, ONU, diplomația economică, diplomația culturală și științifică.

Daraban a menționat rolul Camerei de Comerț și Industrie a României în pregătirea misiunilor economice, precum și relația specială în acest domeniu cu Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat.

„CCIR a rămas consecventă rolului de liant între mediul de afaceri și decidentul politic, cu un accent puternic pe internaționalizarea businessului românesc. De altfel, efortul de internaționalizare a business-ului românesc ar trebui să fie pe agenda fiecărei instituții, fiecărei companii, așa cum este și creșterea PIB-ului. În acest sens, îmi face plăcere să vă anunț că am intrat pe ultima sută de metri în ceea ce privește organizarea, la București, în premieră, a Forumului de Afaceri, parte integrantă a summit-ului Inițiativa celor Trei Mări, organizat în colaborare cu Administrația Prezidențială”, a declarat președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR). 

Ne puteți urmări și pe Google News

La rândul său, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a declarat: „O temă pozitivă, de consens intern, înscrisă recent pe agenda transatlantică, în principal ca urmare a eforturilor României, este Inițiativa celor Trei Mări. România va găzdui curând Summit-ul și primul Forum de afaceri al Inițiativei, în dorința de a favoriza și de a valorifica potențialul de creștere economică și dezvoltare al Europei Centrale și de Est prin mai multă interconectivitate. Prin infrastructuri noi, fluxuri energetice noi și fluxuri digitale cât mai libere. Acestea sunt obiectivele Inițiativei, pe care dorim să le implementăm împreună cu statele participante, cu partenerii europeni și cu cei americani. Pentru România, această inițiativă este o punte trans-atlantică suplimentară.”

Invitatul special al ediției din acest an a RADR a fost ministrul federal al Afacerilor Externe al Republicii Federale Germania, Heiko Maas. Prezența înaltului oficial german confirmă stadiul foarte bun al relației bilaterale, precum și nivelul deosebit al dialogului privilegiat dintre România și Germania. La reuniune au mai participat șefii misiunilor diplomatice și consulare ale României, reprezentanţi ai Corpului Diplomatic străin acreditat la Bucureşti, reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale, membri ai Guvernului şi ai Parlamentului, dar și înalți responsabili din Ministerul Afacerilor Externe.

Reuniunea este organizată  în fiecare an în preajma zilei de 1 septembrie, Ziua Diplomaţiei Române. Un demers important din cadrul Reuniunii Anuale a Diplomației Române 2018 îl reprezintă o serie de vizite la obiective de interes economic din teritoriu și întâlniri cu autorități locale, inițiativă implementată în premieră la ediția de anul trecut, care s-a bucurat de succes ca parte integrantă a evenimentului.