Mesajele SUA pot contribui la îngroparea practicilor de lovitură de stat ale lui Bolsonaro

Mesajele SUA pot contribui la îngroparea practicilor de lovitură de stat ale lui Bolsonaro Sursa: Arhiva EVZ

Angajamentul Washingtonului față de democrația braziliană este real, dar condiționat de politica internă

La cincisprezece zile după prezentarea scandaloasă făcută de Jair Bolsonaro (PL) ambasadorilor, Statele Unite au transmis un triplu mesaj militar, juridic și economic, scrie Folha Online.

Aflat în vizită în Brazilia, secretarul apărării, Lloyd Austin, a vorbit despre "devotamentul față de democrație", dând de înţeles că în cazul în care forţele armate braziliene ar adera la practicile de lovitură de stat cooperarea militară ar fi întreruptă. La rândul său, Comisia de anchetă a Congresului american a semnalat posibilitatea includerii bolsonarismului în anchetele împotriva lui Donald Trump.

În sfârșit, în această perioadă a devenit clar și că Faria Lima va trebui să aleagă între Posto Ipiranga (companie braziliană din Grupul Ultra, specializată în domeniul distribuţiei de combustibili şi a comerţului cu amănuntul; n. trad.) și sistemul Swift, deoarece ruptura instituțională ar fi sinonimă cu înstrăinarea sistemului financiar. Acest fapt explică numărul de oameni de afaceri proaspăt convertiți care s-au grăbit să semneze scrisoarea pro-democrație.

Ne puteți urmări și pe Google News

Nu a trecut neobservat contrastul dintre mesajele Washingtonului din 2022 și cele din 1964. Garantul principal al răsturnării guvernului civil brazilian în urmă cu 50 de ani poate să fi jucat acum un rol hotărâtor în conservarea acestuia.

Istoria va evidenția cu siguranță rolul societății civile braziliene, dar și al liderilor politici americani. Bernie Sanders, de exemplu, nu este doar o figură de stânga simpatică, legată de Partidul Democrat. El este președintele comisiei de buget, cea mai puternică din Senat.

Dar virajul pro-democrație al SUA este legat și de o nouă orientare geopolitică. Sub Trump, politica pentru regiune a fost marcată de încercarea nebunească de a-l aduce pe Juan Guiadó în Venezuela și de absența capacităţii de conducere în timpul pandemiei. Confruntat cu înaintarea intereselor chineze și rusești în această perioadă, Biden a fost nevoit să recunoască faptul că hegemonia americană în regiune este doar parțială.

În acest context, toleranța regimurilor democratice, dar nu neapărat aliniate, oferă un raport cost-beneficiu mai bun decât încercările incerte de amestec politic.

Probabila venire a unui nou guvern Lula se încadrează în această strategie generală, dar are specificul ei. Perspectiva de a avea Brasilia independentă, dar angajată faţă de multilateralism este, în mod evident, mai atractivă pentru Washington decât una intermitentă și incompetentă, aşa cum a fost cazul în ultimii patru ani.

La aceasta se adaugă faptul că agenda înclinată spre lovituri de stat a guvernului Bolsonaro este văzută ca o amenințare la adresa securității naționale. Un "Capitol la Brasilia" ar fi prezentat ca o victorie personală de către Trump și ar da putere republicanilor, care plănuiesc să conteste legitimitatea urnelor.

Dacă ultimul deceniu ne-a învățat ceva, acesta este faptul că crizele democrației se hrănesc și se întăresc reciproc. Spre deosebire de 1964, interpretarea democraților cu privire la America Latină este departe de a fi consensuală în rândul clasei politice americane.

Victoria candidaților de stânga în Columbia, în Chile și, probabil, în Brazilia este deja denunțată de republicani ca fiind o înfrângere a democraților. Cu alte cuvinte, luna de miere dintre SUA și democrația din America Latină a venit la momentul potrivit, dar ar putea fi de scurtă durată. (Articol de Mathias Alencastro, cercetător la Centrul Brazilian de Analiză și Planificare; predă relații internaționale la UFABC; Traducerea: Iulia Baran, RADOR)