Mesaj dur pentru Florin Cîțu, chiar înainte de Congres. Dezmățul trebuie să se oprească: „Cine plătește nota? Cei săraci”

Mesaj dur pentru Florin Cîțu, chiar înainte de Congres. Dezmățul trebuie să se oprească: „Cine plătește nota? Cei săraci”

În preajma alegerilor, România înregistrează un dezmăț al cheltuielilor bugetare, spune șeful Băncii Naționale, Mugur Isărescu, care a transmis un avertisment Cabinetului Cîțu cu câteva ore înainte de Congresul PNL. Guvernatorul BNR solicită o corecție bugetară, o reducere a cheltuielilor bugetare cu alte cuvinte, în contextul în care deficitul bugetar din acest an va fi de 7, 16%.

Guvernatorul BNR acuză dezmățul cheltuielilor bugetare și cere o corecție în acest sens. Nu este prima dată când Mugur Isărescu face o astfel de solicitare, însă o corecție bugetară înseamnă salarii înghețate pentru bugetari, precum și agenții de stat desființate. Astfel, mulți angajați din companiile de stat ar putea să plece acasă.

Avertisment pentru Cabinetul Cîțu: Se cere corecție bugetară

Mugur Isărescu spune că există o diferență uriașă între ceea ce cheltuim și sumele pe care le încasăm. În preajma alegerilor în special are loc un dezmăț al cheltuielilor bugetare.

Inflația a înregistrat, în România, un nivel record de peste 5, 3%. Cele mai mari scumpiri au fost raportate la gazele naturale și energie electrică, însă specialiștii avertizează că acestea nu se vor opri aici. Peste un milion de consumatori au trecut în piața concurențială, de la 1 iulie 2020. Contractele la gaze naturale ale acestora expiră chiar înaintea iernii. Astfel, consumatorii vor fi puși în fața unor prețuri „înspăimântător de mari”, oferte cu 200-300 lei doar prețul gazelor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mugur Isărescu: „Trebuie să strângi cureaua. Cine plătește nota? Tocmai cei săraci”

Guvernul trebuie să găsească soluții în contextul în care anul 2021 îl vom încheia cu un deficit bugetar de 7,16%. În anul 2020, am înregistrat cel mai mare deficit din istoria României, de aproape 10% din PIB. România cheltuie astfel mult mai mult decât încasează.

„Trebuie să strângi cureaua într-un fel, şi să vezi cine o strânge, la ce nivel o strânge, cum se strânge. Este foarte greu de făcut (corecţia bugetară n.r.). Mai ales dacă ai de strâns 5-6 procente din PIB şi o întinzi pe câţiva ani. Foarte bine că o întinzi, că altfel creezi o recesiune şi deficitele vor fi mai mari. Mai reduci din deficit! Sau ştii ce înseamnă asta? Îi ştii consecinţele? Eşti economist sau eşti visător să crezi că lucrurile se fac uşor? Nu se fac deloc uşor. Păi, nu, lăsăm inflaţia... Cum să lăsăm inflaţia? Ce, dacă lăsăm inflaţia, ce face? Cine plăteşte nota? Tocmai cei săraci. Nu sunt destul de sărăciţi?", a declarat Mugur Isărescu la Antena3.