Autocenzura Europei în legătură cu China capătă accente grotești. Bruxelles-ul a amendat deja un raport apreciat drept prea critic despre gestionarea de către China a pandemiei de coronavirus.

Din punctul de vedere al lui Jonathan Holslag, profesor și specialist belgian în domeniul relațiilor internaționale, criza aceasta nu este decât un indicator al slăbirii continue a unei Europe oportuniste în fața creșterii puterii Chinei.

Nicole Gnesotto, care ocupă catedra consacrată Uniunii Europene la Conservatorul Național francez de Arte și Meserii, a declarat: „Europa este imatură: suferă ea de o boală infantilă provizorie sau de o boală genetică?”

„Sper cu adevărat că Angela Merkel nu va sacrifica valorile fundamentale ale Germaniei pentru a susține economia și a împăca China”, a declarat Joshua Wong, eroicul activist de la Hong Kong. „A deveni dependentă de China va constitui inevitabil o mare problemă pentru Germania.”

Anul trecut, China nu și-a ascuns furia în legătură cu întâlnirea dintre Joshua Wong și ministrul german de Externe. Acum, că ultimul cui a fost bătut în capacul coșciugului Hong Kong-ului, Germania liniștește Beijingul și afirmă că speră să joace un rol de „arbitru” între China și Statele Unite.

Dar ce poate face medierea în fața imperialismului chinez?

Artistul și disidentul chinez Ai Weiwei, a criticat strategia împăciuitoare a Germaniei:

„Franța, Marea Britanie și mai ales Germania își arată fața lor cea mai întunecată… (Germania) dă dovadă de o mare disciplină strategică, are imaginea unui stat autoritar, o are în sânge, așa că iubește în mod natural China. Priviți la toți acești politicieni germani care vizitează China, merg la ea ca la bunica.

„Germania se află în fruntea Europei, este atât de ambițioasă, își revendică rolul de lider, însă în planul principiilor, această țară este lamentabilă. Totul în Germania este atât de fals. De aceea, familia europeană nu are încredere în Germania. Vrea să-și ia toate distanțele, deoarece Germania este cea care profită cel mai mult de pe urma Chinei.

„Industriașii germani au anunțat oficial că viitorul Germaniei este alături de China. Băncile germane, tehnologia germană… nu suportă ca interesele lor să fie amenințate.

„Niciodată nu îi vezi pe liderii germani criticând public China, nici o critică nu a fost emisă în timpul pandemiei, iar toate țările europene s-au aliniat. Sunt cu adevărat îngrijorat. Occidentul se prăbușește cu mare viteză pentru că nu își mai apără principiile.”

Europa își face iluzii în privința Chinei. Așa cum subliniază expertul francez François Heisbourg, „China este un prădător, iar Europa este prada sa”.

PAGINA ANTERIOARA CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE