Merkel anunță: statele UE vor trebui să înghită mai mulți refugiați

Merkel anunță: statele UE vor trebui să înghită mai mulți refugiați

Cancelarul german a cerut ca Uniunea Europeană să aprobe un sistem permanent de distribuire a refugiaților și a vorbit despre beneficiile imigrației

Dacă exista cineva în România care își făcea iluzii că pentru țara noastră povestea se va încheia odată cu primirea celor 4.225 de refugiați, atunci Angela Merkel a avut grijă să-l trezească. „Uniunea Europeană trebuie să adopte un sistem PERMANENT pentru distribuirea corectă a refugiaților în țările membre”, a declarat cancelarul german după summit-ul UE de miercuri seara, citat de AP.

Și pentru a nu exista niciun dubiu, Merkel a precizat: „Decizia privind cotele de distribuire a 120.000 de refugiați este un semn de unitate, dar este doar un prim pas”.

Destul de curios, după o reuniune în care se presupune că s-au luat măsuri eficiente pentru STĂVILIREA imigrației în Europa, liderul de la Berlin a ținut să sublinieze și jumătatea plină a paharului, reluând într- o altă formă declarațiile încurajatoare la adresa celor care sunt tentați să vină în Europa: „Oportunitățile oferite de imigrație sunt mult mai mari decât riscurile, TREBUIE să le recunoaștem și să le folosim”.

Șase ore a durat summitul UE de miercuri seara. La sfârșitul său, președintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunțat că „un miliard de euro suplimentari vor fi mobilizați pentru a-i ajuta pe refugiați” în țările vecine cu Siria.

Fonduri fără forme

Liderii europeni s-au angajat să dea mai mult ajutor Libanului, Iordaniei și Turciei pentru primirea de imigranți, informează AFP.

O altă măsură stabilită a fost întărirea frontierelor europene: „Haosul la frontierele noastre exterioare trebuie să înceteze”, a afirmat Tusk.

Vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a subliniat necesitatea ca imigranții să fie înregistrați, amprentați și separați cei care pot rămâne de ceilalți („migranții economici ilegali, de exemplu”).

În realitate, centrele de triere există și acum, dar nu funcționează: doar 39% dintre cei cărora li se respinge cerea de azil sunt expulzați.

Erdogan, curtat de UE

Liderii europeni au decis lansarea unei „ofensive diplomatice” față de Turcia, fără care strategia de stăvilire a imigranților nu poate funcționa. Tusk a vizitat deja Ankara la începutul lui septembrie, iar Turcia va fi invitată la o reuniune a miniștrilor europeni de Interne și Externe, la Luxemburg, la începutul lui octombrie.

Astfel, liderului turc Erdogan,cu îndoielnicele sale valori democratice, îi cresc acțiunile în Europa.

Ciocnire Merkel - Orban

La sosire, virulentul premier ungar Viktor Orban s-a arătat uimitor de conciliant (sau ironic): „Să blamez Germania? Imposibil. Germania se află într-o situație dificilă și trebuie să o ajutăm!” În timpul reuniunii de miercuri seara, nervii, deși întinși la maximum, au fost ținuți în frâu. Totuși, potrivit unei surse apropiate discuțiilor, citată de Le Figaro, Orban a acuzat-o pe Merkel de „imperialism moral”, reproșându-i că la sfârșitul lui august a făcut un apel la umanitate către liderii europeni față de valul de refugiați, mutând astfel discuția din domeniul politic în cel sentimental.