Mercurul din conservele de ton. Cantitatea acceptată de UE

Mercurul din conservele de ton. Cantitatea acceptată de UEConserve de pește, Sursa foto: Freepik

Prezența mercurului în conservele de ton a stârnit valuri de reacții în spațiul public. Două organizații au lansat un avertisment îngrijorător, după ce au analizat conservele din cinci state europene. În urma izbucnirii scandalului, directorul Institutului de Cercetări Alimentare a vorbit despre cerințele impuse de UE în acest sens.

Ce cantitate de mercur este acceptată

Alexandru Cîrîc susține că UE permite o limită de un miligram per kilogram de mercur în conservele de ton. Totodată, directorul Institutului de Cercetări Alimentare susține că limita nu a fost depășită în cazul probelor analizate în țara noastră.

Specialiștii au dus în laborator 148 de conserve de ton, care au fost luate din cinci state UE. Este vorba despre Franța, Germania, Anglia, Spania și Italia.

Date îngrijorătoare

În urma analizei, experții au ajuns la concluzia că toate conservele de ton conțin mercur. De asemenea, Asociația de mediu Foodwatch arată că jumătate dintre acestea depășesc pragul de 3 mg per kilogram. Aceasta este stabilită în cazul altor tipuri de pește. În cazul tonului, limita este de 1mg/kg.

Conserve de ton

Conserve de pește. Sursa foto: Freepik

„Contaminarea nu înseamnă că acele probe au fost găsite cu nivel, să spunem, de alertă. Înseamnă că, în urma unor proceduri analitice, s-a descoperit mercur, urme de mercur, în acele conserve. Depinde foarte mult ce procedee analitice aplicăm, pentru că la nivel de 0,0000 putem găsi orice element chimic în orice de pe acest pământ.(…) Așadar, organizațiile acestea non-guvernamentale pun în alertă - și nu fac rău că ne alertează, ne pun în vedere că există niște probleme. Nu sunt niște probleme atât de stringente”, a explicat acesta.

Cantități mari de mercur au fost găsite în conservele de ton

Conform specialistului, mercurul din ape ajunge un carnea de pește și implicit în conserve. Acesta poate deveni periculos atunci când este consumat în mod constant.

„Poate deveni riscant atunci când se depășește valoarea de un miligram pe kilogram și când acest mercur în cantități mari este consumat în mod constant”, a adăugat specialistul.