Mercenarii lui Ilan Șor, condamnați la închisoare. Cum au fost racolați și instruiți la Moscova
- Viorica Gheorghe
- 1 octombrie 2024, 09:49
Republica Moldova. Judecătoria Chișinău, sediul la Buiucani, a pronunțat sentința în privința a șapte bărbați implicați în organizarea protestelor antiguvernamentale, dirijate de Ilan Șor. Aceștia vor sta după gratii de la 3 ani la 3 ani și 5 luni, în penitenciar de tip semiînchis.
Instruiți la Moscova, dirijați de gruparea Șor
Decizia a fost pronunțată de magistrați pe 30 septembrie. Conform sentinței, în perioada 2022 - 2023, cei șapte erau parte a unui grup criminal. În schimbul unor sume de bani, aceștia aveau sarcina să organizeze proteste masive în centrul capitalei, cu participarea a peste 50 de mii de manifestanți.
Capul grupării a fost racolat la Moscova, unde muncea. După ce a fost racolat, a revenit în Republica Moldova pentru a identifica persoane care ar participa la proteste în schimbul a 100 de dolari pentru o zi.
„Inculpații au identificat, instigat prin promisiunea oferirii unor remunerări, mai mulți bărbați. În special, tineri cu o constituție atletică a corpului. Printre care, și anterior condamnați, predispuși să inițieze altercații fizice cu reprezentanții autorităților. Persoanele recrutate au fost instruite de a acționa violent”, se arată în comunicatul Judecătoriei Chișinău.
Magistrații au constatat că manifestația anunțată pașnică, urma să degenereze în dezordini în masă. Inculpatul instruit la Moscova a organizat deplasarea persoanelor recrutate în municipiul Chișinău, unde urmau să aștepte verificarea și instructajul final din partea lui.
„La indicația unuia din inculpați, persoanele au fost organizate în așa numite grupe speciale ce urmau să se infiltreze printre participanții la manifestație. Acționau în calitate de provocatori la indicația nemijlocită a celorlalți inculpați, fiecare dintre aceștia fiind responsabil de activitatea grupului său”, se mai arată în comunicat.
Proteste sub controlul serviciilor secrete rusești
În martie 2023, oamenii legii au dejucat un plan de destabilizare a situației din țară. Atunci, 25 de persoane, printre care un cetățean al Federației Ruse, au fost escortate la Inspectorat. Protestele au fost organizate sub umbrela Partidului Șor, declarat între timp neconstituțional.
Șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, a vorbit despre modalitate prin care persoane cu antecedente penale sau lipsite de discernământ erau racolate.
„Acțiunile acestora au fost dirijate de servicii specializate din Federația Rusă. Un angajat al poliției care s-a infiltrat în grupare și a intrat în contact cu persoane din Federația Ruse. Un oarecare Vadim, care se prezenta sub pseudonimul Mayan Sandu, dirija acțiunile cu cetățeni din Moldova. Al doilea cetățean al Federației Ruse, Andrei, a venit în Moldova și avea scopul de a organiza instructajul”, a precizat Cernăuțeanu.
Oficialul a mai declarat că cei implicați urmau să fie repartizați în 10 grupuri a câte 10 persoane. Sumele de bani pe care le primeau organizatorii ajungeau și la 10.000 de dolari.