Care e meniul zilnic al românilor și ce mâncăruri preferă

Care e meniul zilnic al românilor și ce mâncăruri preferăMeniul zilnic al românilor. Ce preparate preferă. Sursa foto: 82707164 © Calin Stan | Dreamstime.com

Este cunoscut faptul că românii sunt gurmanzi, dar și pofticioși. Planul lor alimentar este unul destul de bine stabilit, de cele mai multe ori având trei mese și câteva gustări pe zi. În materie de preferințe, gusturile nu diferă foarte mult de la o persoană la alta atunci când vine vorba de mâncarea gătită în casă. Mulți merg pe variantele tradiționale.

Meniul zilnic al românilor este alcătuit în mare parte din mâncare gătită în casă. Pe lista lor de preferențe se regăsesc și fast-food sau preparate, însă de cele mai multe ori aleg să își prepare singuri mâncarea. Chiar și pachețelul pentru muncă aleg să și-l gătească singuri, de cele mai multe ori.

Meniul zilnic al românilor. Prânzul, cea mai respectată masă

Mâncarea gătită în casă este considerată a fi mai sănătoasă și mai gustoasă, mai ales cea făcută la foc mic. În plus, pentru români ea reprezint o moștenirea socială de familie. Strămoșii noștri își preparau singuri mâncare, rareori mergând la restaurante. Mâncarea bunicii este o amintire care nu îi lipsește niciunuia dintre noi.

Meniul zilnic al românilor este unul destul de echilibrat. De cele mai multe ori ei au trei mese și câteva gustări. Cu toate acestea, cea mai respectată masă este prânzul. Acesta trebuie să fie neapărat un preparat sațios, servit cald. Micul dejun este de mulți neglijat, iar cina este asociată cu timp petrecut în familie.

La micul dejun majoritatea românilor consumă ceva ușor și repede, comparativ cu americanii care au farfuriile pline. La cină mulți preferă un preparat ușor. Pentru că este momentul din zi pe care îl petrec alături de familie, cina este urmată de un desert, de cele mai multe ori și acesta fiind făcut tot în casă.

Meniul zilnic al românilor. Cina, cea mai ușoară masă

Cina, momentul când familia se adună și mănâncă împreună. Sursa foto: 128035281 © Soloway | Dreamstime.com

Cum arată mesele românilor

Meniul zilnic a celor mai mulți români este compus din mic dejun, prânz și cină. Între mese ei aleg ceva dulce sau un fruct. De cele mai multe ori, la prima masă a zilei preferă ouă fierte, legume, crenvuști, un platou cu mezeluri sau brânzeturi. Pe lista de preferințe pentru mic dejun se regăsesc și cerealele, de cele mai multe ori fulgii de ovăz, cu lapte.

Prânzul, așa cum am precizat anterior, este cea mai respectată masă a zilei pentru români. Ei preferă ciorbele sau supele bogate în legume. De la ciorbă nu lipsește smântâna și ardeiul iute. O altă variantă este carnea cu diverse garnituri de legume, de cele mai multe ori cartofi. Lângă carne pun și murături asortate.

Cina este momentul în care familia se reunește. În meniul zilnic se regăsesc deseori mâncăruri mai ușoare. Cel mai frecvent este carnea făcută la cuptor cu diverse garnituri, servită cu mămăligă caldă. La această masă se mai adaugă brânza sărată de oaie sau cea de vacă amestecată cu smântână.

Cel mai reprezentativ fel de mâncare pentru români care se regăsește în meniul zilnic

Mămăligă cu brânză și smântână

Preparatul care a depășit bariera timpului și a standardelor sociale. Sursa foto: 78595235 © Sunlikegraphics | Dreamstime.com

În fiecare zi ne gândim ce să mai facem de mâncare. Există multe rețete gustoase, motiv pentru care este dificil să iei o decizie. Meniul zilnic al românilor este divers și bogat, însă un preparat pare să fie reprezentativ pentru poporul nostru din moși strămoși.

Preparatul care a depășit barierele timpului este mămăliga cu brânză și smântână. Mămăliga a devenit produs de bază în alimentația românilor odată cu plantarea porumbului în țara noastră. Se gătește în toate județele țării și oricât de bogat sau sărac ai fi, ai mâncat acest preparat.

Mămăliga cu brânză și smântână nu este în meniul zilnic al românilor, însă este un preparat consumat destul de des. Sarmalele fac și ele parte din lista cu cele mai populare preparate de la noi din țară. Dacă vorbim de favorite, pe listă trebuie să adăugăm și fasolea cu ciolan, micii și tocănițele, potrivit shtiu.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News