Meniu de pe Titanic. Cu cât a fost vândut la licitaţie

Meniu de pe Titanic. Cu cât a fost vândut la licitaţieSursa: Wikipedia

Singurul meniu al unei cine servite la clasa întâi pe Titnic, care s-a păstrat până în zilele noastre a fost vândut la licitaţie la o sumă record.

Meniu de pe Titanic. La mai bine de 111 ani de la scufundarea Titanicului, suveniruri de pe vasul de lux au fost scoase la licitaţie sâmbătă. Printre acestea figurează şi un meniu al unei cine servite la clasa întâi, informează DPA.

Ce era inclus în vechiul meniu

Meniul îi îmbia pe călători cu stridii, "tournados de vită a la Victoria", miel şi raţă sălbatică.

Conţinutul meniului a provocat un interes deosebit printre participanţii la licitaţie. Acesta este considerat singurul meniu din 11 aprilie 1912 păstrat până azi.

Meniu de pe Titanic

Sursa foto: Henry Aldridge & Son

Cu cât s-a vândut relicva

Suvenirul, care prezintă semne de deteriorare cauzate de apă, a fost achiziţionat de către un licitator anonim în cadrul vânzării organizate de Henry Aldridge & Son. Participantul a achitat pentru meniu suma de 66.000 de lire sterline (81.000 $).

O pătură de la clasa întâi, probabil adusă de un supravieţuitor pe barca de salvare şi estimată să se vândă pentru o sumă cuprinsă între 70.000 şi 100.000 de lire sterline, a fost achiziţionată în cadrul aceleiaşi licitaţii pentru 76.000 de lire sterline.

Meniu de pe Titanic

Titanicul a pornit în călătoria sa inaugurală spre New York din Southampton, în sudul Angliei, la 10 aprilie 1912, cu peste 2.200 de persoane la bord.

În noaptea de 14 spre 15 aprilie 1912, Titanicul, cel mai mare pachebot din lume la data plecării sale în călătoria inaugurală, s-a scufundat în apele Oceanului Atlantic. Nava a fost lovită de un aisberg. Tragedia s-a soldat cu moartea a peste 1.500 de persoane. Este unul dintre cele mai mari dezastre marime care s-au întâmplat pe timp de pace.

Documentele care au supravieţuit dezastrului ne arată o mică parte din cum s-a desfăşurat ultima zi a călătorilor pe vas.

Pasagerii de pe „nava viselor” erau împărţiţi în trei clase. În timp ce călătorii de la clasele inferioare ocupau cea mai joasă parte a navei, pasagerii de la prima clasă ocupau primul etaj.

Însă marea diferenţă care exista între cele trei clase era şi mâncarea din meniu.

În ziua catastrofei, pe 14 aprilie 1912, pasagerii clasei I puteau alege să mănânce file de calcan, pui a la Maryland, cotlete de miel la grătar, creveţi, maioneză de somon şi sardine afumate.

Acestea sunt doar câteva dintre preparatele din meniu, servite pe vas, la masa de prânz a zilei de 14 aprilie 1912.

Pasagerii au servit şi platouri bogate din brânzeturi. Cheshire, Stilton, Gorgonzola, Edam, Roquefort Cheddar sau Camembert sunt câteva dintre sortimentele din care au putut alege. Iar ca băutură, au servit bere la draft din Munchen, cu gheaţă.

Ne puteți urmări și pe Google News