Memorandum de înțelegere dintre UE şi Tunisia

Memorandum de înțelegere dintre UE şi Tunisia Tunisia a refuzat ajutoarele din Europa / Sursa foto: dreamstime.com

La Tunis a fost semnat Memorandum de înțelegere dintre Uniunea Europeană şi Tunisia, scrie Rai News.

Colaborarea cu Tunisia, prioritate absolută pentru Italia

„Colaborarea cu Tunisia este o prioritate absolută pentru Italia din multe puncte de vedere și în acelaşi timp este şi o parte a muncii pe care Italia o desfășoară cu Planul Mattei, pentru a construi în sfârșit cooperarea pe picior de egalitate care este benefică pentru toată lumea”, a declarat premierul Giorgia Meloni la întâlnirea cu președintele Republicii Tunisia, Kais Saied.

„Astăzi am semnat trei acorduri foarte importante: un acord pentru sprijinirea directă a bugetului tunisian în sectorul energiei regenerabile și al eficienței energetice, o nouă linie de credit în favoarea întreprinderilor mici și mijlocii tunisiene şi un cadru de acord pentru cooperarea în sectorul universitar și al învățământului superior”, a anunţat premierul italian.

Problema migranților

Pe tema migranților, premierul a mulțumit „autorităților tunisiene și președintelui Saied pentru munca pe care încercăm să o desfășurăm împreună împotriva traficanților de persoane.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Știm că Tunisia nu poate deveni țara de sosire a migranților, în acest sens trebuie consolidată cooperarea, vrem să implicăm organizații internaționale, să lucrăm la repatrieri, dar mai ales la fluxuri regulate de migranţi: așa cum am procedat cu decretul fluxurilor care permite ca aproximativ 12 mii de cetățeni tunisieni formați să poată veni legal în Italia.

Cred că pe frontul migrației legale, Italia poate face mult mai mult, dar este esențial să lucrăm împreună pentru a lupta împotriva exploatatorilor mileniului al treilea, organizațiile mafiote care pentru a câștiga bani cu ușurinţă exploatează aspirațiile legitime ale celor care ar dori o viață mai bună”, a spus Meloni.

Georgia Meloni

Sursa: Dreamstime.com

Convorbiri Tunisia - Italia

Întâlnirea bilaterală dintre președintele tunisian Kais Saied și premierul Giorgia Meloni de la Palatul Prezidențial din Cartagina a durat aproximativ o oră, la finalul căreia a avut loc ceremonia de semnare a acordurilor.

Unul dintre acestea, se explică, este un memorandum de înțelegere între Ministerul italian al Universității și Cercetării și Ministerul tunisian al Învățământului Superior și Cercetării Științifice, semnat pentru Italia de ministrul Anna Maria Bernini. Mai există apoi un Acord pentru susținerea bugetului general al statului tunisian, semnat de ministrul adjunct de externe Edmondo Cirielli.

Și nu în ultimul rand, au fost semnate Convențiile financiare la Acordul de sprijin general al statului tunisian și la amendamentul nr. 1 al Protocolului de acord privind acordarea unei linii de credit în favoarea IMM-urilor (semnat de președintele Simest și de directorul afacerilor europene și internaționale al Cdp, Pasquale Salzano).

Stabilitatea în Mediterană, pe tapet

Delegația italiană este formată, printre alții, din ministrul Piantedosi, ministrul Bernini și viceministrul Cirielli. Delegația tunisiană este formată din ministrul de Interne Kamel Feki, ministrul Afacerilor Externe Nabil Ammar, ministrul Învățământului Superior și Cercetării Științifice, Moncef Boukthir.

Surse italiene subliniază că întâlnirea va servi pentru a reitera sprijinul acordat țării lui Saïed, o „piesă fundamentală” a stabilității Mediteranei și Africii de Nord. Este esențial ca autoritățile tunisiene să continue acțiunile de combatere a contrabandei și a traficului de ființe umane și să limiteze plecările neregulate.

Tunisia, prioritară în Planul Mattei pentru Africa

Tunisia este considerată „prioritară” în Planul Mattei pentru Africa. Iar în timpul întâlnirii bilaterale vor fi semnate trei instrumente legate de această strategie: un acord privind sprijinirea directă a bugetului de stat tunisian în favoarea eficienței energetice și a energiei regenerabile; o linie de credit pentru întreprinderile mici și mijlocii tunisiene; un memorandum de înțelegere între ministerele respective ale universităților și cercetării, care va oferi cadrul de cooperare în acest domeniu între cele două națiuni.

Tunisia se numără printre țările africane cu care Italia colaborează cel mai mult în programul de cercetare Orizont Europa (a primit finanţări în valoare de 50,8 milioane de euro) iar în ceea ce privește rata absolvenților la discipline STEM este pe locul doi în lume, după Malaezia.

(Traducerea: Cătălina Păunel, RADOR RADIO ROMANIA)