Membrii Comisiei LIBE au aprobat audierea lui Edward Snowden

Membrii Comisiei LIBE au aprobat audierea lui Edward Snowden

Fostul consultant al Agenției Naționale de Securitate a SUA va fi invitat - prin intermediul avocatului său - să dea declarații fie prin sistemul videoconferință, fie trimițând europarlamentarilor o înregistrare video

Membrii Comisiei pentru libertăți civile justiție și afaceri interne (LIBE) a Parlamentului European au decis joi, cu o largă majoritate, audierea lui Edward Snowden, fost consultant al Agenției Naționale de Securitate (NSA) a SUA, informează Agerpres. Potrivit sursei citate doar doi eurodeputați aparținând Grupului Conservatorilor și Reformiștilor s-au opus audierii personajului aflat  la originea dezvăluirilor despre activitățile americane de spionaj. Invitația îi va fi trimisă lui Snowden prin intermediul avocatului său. Dacă Snowden va accepta să fie audiat de Comisia LIBE, el va putea discuta în direct cu membrii comisiei prin sistemul de videoconferință sau va putea trimite europarlamentarilor o înregistrare video. Posibilă amnistie? Reamintim că luna trecută Agenția Națională de Securitate din SUA (NSA) anunța că ia în considerare o amnistiere a fostului contractor Edward Snowden, dacă acesta este de acord să nu mai difuzeze informații din documentele secrete, potrivit unui oficial al NSA, citat de BBC. Oficialul desemnat să evalueze pagubele create de dezvăluirile făcute Edward Snowden, Richard Ledgett, a declarat că se poate lua în considerare un acord de amnistiere.

  • NSA analizează o posibilă amnistie pentru Snowden. El ar mai avea 1,5 milioane de documente secrete

Dezvăluirile făcute de Snowden au relevat cât de extinsă este activitatea de spionaj a NSA. Dar directorul Agenției Naționale de Secusitate, generalul Keith Alexander, a respins această idee. Ledgett a vorbit la postul de televiune american CBS despre posibila amnistie: „Părerea mea personală este că da, merită să discutăm pe acest subiect. Aș avea nevoie de asigurări că informațiile ar putea fi securizate, ar fi vorba despre mai mult decât o simplă declarație pe cont propriu, avem nevoie de certitudini”, a spus el. Într-un interviu anterior, Ledgett a declarat că este profund îngrijorat de posibila dezvăluire a unor informații clasificate, care nu au fost date încă publicității, dar se află între cele 1,7 milioane de documente la care a avut Snowden acces. „Dezvăluirile lui au fost un cataclism pentru agenție”, a spus oficialul. Doar 1% dintre documentele dezvăluite de Snowden au fost publicate de presa britanică, până acum. http://www.evz.ro/detalii/stiri/scandalul-snowden-presa-britanica-rezista-intimidarilor-guvernului-1070896.html Departamentul de Stat în vrea inculpat Poziția Departamentului de Stat față de Snowden nu s-a schimbat: el trebuie să se întoarcă în SUA pentru a fi inculpat, fiind acuzat de furt de proprietate guvernamentală, comunicare neautorizată a unor informații din domeniul securității naționale și comunicare intenționată a unor date ale serviciilor secrete. Fiecare dintre aceste acuzații poate fi pedepsită cu închisoare de maximum 10 ani.

  • Presa germană: Angela Merkel a fost spionată de alte cinci ţări, printre care şi Coreea de Nord

Reamintim că în luna noiembrie cancelarul german, Angela Merkel, a avertizat  că rapoartele de spionaj ale Statelor Unite faţă de Germania, inclusiv înregistrarea telefonului înaltului oficial german, au pus la încercare relaţiile transatlantice între SUA şi Germania.  Tot în acea perioadă, Guvernul german a declarat că vrea să primească în mod direct detalii de la informatorul Edward Snowden despre modul în care s-a desfăşurat colectarea de date din Germania. Oficialii germani au admis totuși că nu îi pot oferi azil politic lui Snowden, până când acesta nu ajunge pe teritoriul german.

  •  Edward Snowden a cerut AZIL politic în Venezuela
  • WikiLeaks: Snowden a depus şase noi cereri de azil