Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, aflat la Viena, la reuniunea informală (Gymnich) a miniştrilor de Externe din statele UE, a declarat că cea mai bună soluţie în chestiunea Kosovo este o înţelegere bilaterală cu Serbia, care va ajuta ţările ce nu au recunoscut-o să ia "o decizie finală".
Meleșcanu a adăugat că o asemenea înţelegere Serbia-Kosovo va ajuta alte state. "Ne va ajuta foarte mult, pe celelalte ţări care nu au recunoscut Kosovo, să luăm o decizie finală legată de acest lucru", a afirmat Meleşcanu. "Suntem foarte încurajaţi de cele mai recente întâlniri între preşedintele Vucic şi domnul Thaci. Cred că cea mai bună soluţie este o înţelegere bilaterală", a spus Meleşcanu presei, la reuniune.
Înregistrarea video a declaraţiei şefului diplomaţiei române a fost publicată pe site-ul oficial al Comisiei Europene, transmite Agerpres.
Meleşcanu a vorbit despre unul dintre subiectele principale abordate la reuniune, şi anume extinderea UE în Balcanii de Vest.
"Nu ascund faptul că România este un susţinător puternic al politicii de extindere a Uniunii Europene şi, din punctul nostru de vedere, Balcanii de Vest sunt o parte importantă a Europei", a precizat el. Meleşcanu a abordat acest subiect în contextul preşedinţiei române a Consiliului UE.
"Pentru preşedinţia noastră, ce începe anul viitor, una dintre priorităţi este să continuăm activităţile preşedinţiilor austriacă şi bulgară în privinţa Balcanilor de Vest. Discuţia noastră de azi ne va permite să le oferim o perspectivă în ceea ce priveşte parcursul european, dar, în acelaşi timp, îi vor încuraja să continue eforturile în reforma societăţilor lor şi să găsească soluţii legate de problemele etnice şi ale minorităţilor şi în final le vom spune foarte clar - uşile sunt deschise pentru toată lumea, dar depinde de fiecare să îndeplinească criteriile necesare pentru a face parte din Uniunea Europeană", a menţionat Meleşcanu.
El a dat detalii şi despre discuţiile din prima zi a reuniunii.
"Ieri ne-am concentrat pe relaţia transatlantică, situaţia din Siria, care, bineînţeles, este legată de problema refugiaţilor. Marea problemă este cum să contribuim ca să asigurăm condiţiile necesare ca refugiaţii sirieni să se întoarcă acasă, în propriile case. Dar trebuie să fie combinată cu o soluţie politică a conflictului, iar aceasta este una dintre ideile Uniunii Europene", a afirmat ministrul român.
Reuniunea informală (Gymnich) a miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre ale Uniunii Europene este găzduită de Preşedinţia austriacă a Consiliului UE.