Preşedintele rus Dimitri Medvedev a acordat un interviu uneia dintre puţinele publicaţii naţionale care încă mai critică guvernul, scrie BBC.
Interviul oferit ziarului Novaia Gazeta este disecat de analiştii politici în căutarea unor indicii care să reflecte o posibilă schimbare de direcţie a preşedintelui rus faţă de cea a predecesorului său, Vladimir Putin.
Domnul Medvedev a spus că democraţia nu trebuie compromisă pentru atingerea prosperităţii. "Stabilitatea şi viaţa prosperă nu pot fi folosite împotriva unui set de reguli sau libertăţi politice", a precizat preşedintele rus, adăugând că activitatea Organizaţiilor Non-Guvernamentale "nu este ideală" şi că "protejarea drepturilor civile trebuie practicată şi de stat".
"Susţinere morală"
Interviul este primul acordat de Medvedev publicaţiei ruse de la preluarea preşedinţiei în mai 2008. Novaia Gazeta a plătit un preţ foarte important pentru independenţa editorială - patru dintre reporterii săi au fost ucişi sau au decedat în circumstanţe suspecte.
Un purtător de cuvânt al Kremlinului a spus că domnul Medvedev a oferit interviul publicaţiei în semn de "susţinere morală" pentru jurnaliştii săi. Dimitri Medvedev a fost afectat de "crimele teribile" împotriva ziarului din ultima perioadă, a precizat acesta. Printre cei ucişi a fost şi jurnalista de investigaţii Anna Politkovskaya, care a dezvăluit numeroase abuzuri comise de armata rusă în Cecenia şi a fost un critic important al lui Vladimir Putin în perioada în care acesta a fost preşedintele Rusiei.
Mai mulţi jurnalişti, militanşi pentru drepturile omului sau avocaţi au fost ucişi sau atacaţi în cele 11 luni de când Dmitri Medvedev a devenit preşedinte, iar cei responsabili pentru aceste fapte nu au fost încă găsiţi. Totuşi, spre deosebire de Vladimir Putin, care nu a vorbit niciodată cu Novaia Gazeta în cei opt ani cât a fost preşedinte, Medvedev pare interesat de siguranţa jurnaliştilor.