Război în Ucraina. Medvedev, alte amenințări la adresa Occidentului. România este printre țările vizate
- Ionel Sclavone
- 18 iulie 2022, 07:09
Refuzul Ucrainei şi al statelor occidentale de a recunoaște anexarea peninsulei Crimeea, în 2014, de către Rusia, reprezintă o „ameninţare sistemică” pentru Moscova. Declarația îi aparține adjunctului Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev. Peninsula Crimeea are o importanţă strategică pentru Rusia, deoarece la Sevastopol se află postul de comandă al Flotei ruse de la Marea Neagră.
Dmitri Medvedev susține că pentru Rusia, refuzul Ucrainei și a celorlalte state occidentale de a recunoaște anexarea peninsulei Crimeea, care a avut loc în 2014, reprezintă o „amenințare sistemică”.
Oficialul rus a făcut aceste declarații în contextul în care un reprezentant al serviciile secrete de la Kiev a declarat că peninsula Crimeea reprezintă o țintă legitimă pentru rachetele HIMARS ucrainene. Aceasta deoarece de aici și din Marea Neagră au fost lansate mai multe atacuri asupra teritoriului ucrainean.
Rusia a anexat Peninsula Crimeea din Marea Neagră, teritoriu ucrainean, în urma unei operațiuni militare în anul 2014.
Sub pretext că sprijină populația rusă din zonă, trupele lui Vladimir Putin au ocupat peninsula imediat ce fostul președinte de la Kiev a fost înlăturat de poporul revoltat. Viktor Ianukovici a fost nevoit să demisioneze și să fugă din Ucraina în urma protestelor stradale de masă.
Moscova susţine de atunci că îi protejează pe separatiştii pro-ruşi din regiunea ucraineană estică a Donbasului. De altfel, acesta a și fost pretextul sub care Moscova a declanșat războiul în Ucraina, în 24 februarie.
Importanța strategică a Peninsulei Crimeea
Peninsula Crimeea are o importanţă strategică specială pentru Rusia, deoarece la Sevastopol se află postul de comandă al Flotei ruse de la Marea Neagră. În acest context, Moscova are motive să se simtă amenințată de rachetele de tip HIMARS care pot atinge instalații militare din peninsulă.
De aici și declarațiile lui Dmitri Medvedev care deţine funcţia de preşedinte adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei. Indirect, Dmitri Medvedev face referire și la România, țara noastră numărându-se printre cele care au refuzat să recunoască anexarea Peninsulei Ucraina la Rusia.
„Dacă vreun alt stat, fie Ucraina sau statele membre NATO, consideră că Peninsula Crimeea nu aparţine Rusiei, atunci, aceasta reprezintă o ameninţare sistemică pentru noi (…) Este o ameninţare directă şi explicită, în special având în vedere ce s-a întâmplat în Crimeea. Crimeea s-a întors în Rusia”, a declarat Dmitri Medvedev la o întâlnire cu veteranii din cel de-al Doilea Război Mondial, potrivit agenţiei de presă rusă Interfax.
Ucraina ar putea lovi cu rachete HIMARS
Declaraţiile lui Dmitri Medvedev au fost difuzate la o zi după ce Vadim Skibitski, un oficial din cadrul serviciilor secrete ucrainene a sugerat că Peninsula Crimeea ar putea fi o ţintă pentru rachetele HIMARS. Acest tip de armament de o precizie ridicată care poate lovi ținte la mare depărate au fost desfășurate de curând pe frontul ucrainean.
Skibitski a fost întrebat, în cadrul unui interviu televizat, dacă rachetele HIMARS ar putea fi folosite pe ţinte în Crimeea. El a răspuns că Rusia a organizat atacuri asupra teritoriului ucrainean din Crimeea şi din Marea Neagră, aşadar, acestea erau, de asemenea, ţinte justificate.