Medvedev, aliat al lui Putin, avertizează NATO că dacă Rusia va fi învinsă în Ucraina ar putea fi declanșat un război nuclear
- Adriana Popescu
- 20 ianuarie 2023, 14:34
Joi, fostul președinte rus, Dmitri Medvedev, un aliat al lui Vladimir Putin, șeful Kremlinului, a avertizat Organizația Tratatului Nord-Atlantic (NATO) că înfrângerea Rusiei în Ucraina ar putea provoca un război nuclear.
După invazia Rusiei în Ucraina, Medvedev a amenințat de mai multe ori cu un apocalips nuclear, dar faptul că acum el recunoaște o posibilă înfrângere a Rusiei demonstrează nivelul de îngrijorare al Moscovei în privința livrărilor de armament destinate Ucrainei.
“Înfrângerea unei puteri nucleare într-un război cu arme convenționale ar putea provoca un război nuclear”, a declarat într-o postare de pe Telegram Medvedev, care acum este vicepreședinte al puternicului Consiliu de Securitate al lui Putin.
“Puterile nucleare nu au pierdut niciodată niște conflicte majore de care le-ar depinde soarta”, a subliniat Medvedev, care a fost președinte între anii 2008 – 2012.
Medvedev a mai spus că NATO, dar și alți lideri din sectorul apărării care, vineri, ar urma să se întrunească la baza aeriană de la Ramstein, în Germania, ca să discute despre strategia și sprijinul în tentativa Occidentului de a înfrânge Rusia, trebuie să se gândească la riscurile pe care le implică politica lor.
Rusia și Statele Unite, de departe cele mai mari puteri nucleare, dețin aproximativ 90% din focoasele nucleare din lume. Lui Putin în revine acum sarcina de a decide folosirea armamentului nuclear.
Întrebat dacă declarațiile lui Medvedev înseamnă că Rusia împinge agravarea situației la un nou nivel, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a subliniat: “Nu, categoric nu dorește să spună asta”.
El a spus că, în general, afirmațiile lui Medvedev sunt în concordanță cu doctrina nucleară a Rusiei, care ar permite un atac nuclear în urma unei “agresiuni asupra Federației Ruse cu arme convenționale, când ar fi amenințată însăși existența statului rus”.
Deși NATO dispune de un armament convențional superior celui al Rusiei, în privința armelor nucleare, capacitatea nucleară a Rusiei este superioară celei a alianței din Europa.
Putin consideră că “operațiunea militară specială” a Rusiei din Ucraina este o luptă existențială cu un Occident agresiv și arogant, el spunând că Rusia va apela la toate mijloacele ca să se apere, pe ea și pe oamenii săi, în fața oricărui agresor.
Niciun pas înapoi
Invazia Rusiei din Ucraina, lansată pe 24 februarie, a provocat unul dintre cele mai grave conflicte europene de după cel de-Al Doilea Război Mondial și totodată cea mai gravă confruntare dintre Moscova și Occident, începând din anul 1962, după așa-zisa ‘Criză a rachetelor din Cuba’.
Statele Unite și aliații lor au condamnat invazia Rusiei din Ucraina, calificând-o drept o cucerire de ordin imperial, iar Ucraina a promis să lupte până când ultimul soldat rus va fi alungat de pe teritoriul său.
După sumbrul său mesaj din Ajunul Anului Nou, când Occidentul a fost declarat drept adevăratul inamic al Rusiei în războiul din Ucraina, Putin a semnalat de mai multe ori că Rusia nu va da înapoi. El a mobilizat rachete hipersonice în Atlantic și a instalat în funcție un general important care să conducă războiul.
Miercuri, Putin a spus că puternica industrie militară a Rusiei își sporește producția, acesta fiind unul dintre motivele pentru care țara sa va cuceri Ucraina.
Washingtonul nu a precizat în detaliu cum ar reacționa dacă Putin ar ordona ceea ce ar fi un prim atac cu arme nucleare după ce Statele Unite și-au lansat primele atacuri cu asemenea bombe în 1945, asupra orașelor japoneze Hiroshima și Nagasaki.
În noiembrie, directorul CIA, William Burns, l-a avertizat pe omologul său din tabăra lui Putin, Serghei Narișkin, în legătură cu consecințele oricărui atac cu arme nucleare din partea Rusiei, după cum au relatat la acea vreme o serie de oficiali americani.
Rusia dispune de 5977 focoase nucleare, iar Statele Unite dispun de 5428, China de 350, Franța, de 290, iar Regatul Unit, de 225, după cum relevă Federația Oamenilor de Știință Americani.
În vârstă de 57 de ani, Medvedev, care pe vremuri a fost el însuși un reformist gata să conlucreze cu SUA în vederea liberalizării Rusiei, s-a dovedit ulterior, după izbucnirea războiului, drept unul dintre cei mai agresivi membri din cercul lui Putin.
El a spus că riscurile nucleare ale crizei din Ucraina ar trebui să fie evidente pentru orice politician occidental care “și-a păstrat cel puțin câteva urme de inteligență”, potrivit usnews.com
(Traducerea Rador)