Medicul Rafila, sfaturi pentru concediu: „Zonele turistice sunt...”

Medicul Rafila, sfaturi pentru concediu: „Zonele turistice sunt...” sursa foto. EVZ

Medicul Alexandru Rafila, președintele Societății de Microbiologie, a spus despre zonele turistice algomerate, ceea ce pot fi „surse posibile pentru răspândirea infecției”.

În cadrul unei intervenții la Digi24, medicul Alexandru Rafila a atras atenția că dacă nu se poate menține o distanță de 1,5 metri între persoane, atunci masca este necesară și în aer liber, pentru a împiedica răspândirea noului coronavirus.

„În general zonele turistice sunt niște surse posibile pentru răspândirea infecției, mai ales dacă se desfășoară un turism mai puțin organizat. Acolo era ceva mai puțin organizat. Nu erau zone de alimentație publică, hoteluri, era pur și simplu o foarte mare aglomerație în aer liber.

Noi spunem că masca se folosește în spații închise sau în mijloace de transport. Dacă în aer liber este o foarte mare aglomerație, iar acea distanță minimă de un metru și jumătate în mod evident nu este respectată, atunci și spațiul acesta liber devine propice pentru transmiterea bolii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cred că nu erau foarte multe persoane într-o astfel de situație – care ar fi utilizat masca”, a spus Alexandru Rafila.

„O atitudine mai fermă din partea autorităților care să împiedice aglomerațiile mari de oameni se poate lua. Adică, noi am stabilit un număr de persoane care pot să stea împreună, iar dacă discutăm de 5, 6 persoane, iar acolo sunt 600...

Vă dați seama că s-ar putea încerca convingerea oamenilor, că nu trebuie să intrăm în zona măsurilor coercitive. Dacă avem suficientă abilitate cred că există posibilitatea să îi convingem pe oameni să se depărteze și să evite aglomerația excesivă”, a completat Rafila.

Despre valul doi, profesorul Rafila nu este foarte sigur dacă este acum, în România, sau va urma spre toamnă sau iarnă, așa cum a fost prognozat în urmă cu ceva vreme.

„Este o creştere pe care o înregistrăm de mai bine de o două săptămâni. A început să se manifeste la jumătatea lunii iunie. N-aş cataloga-o ca al doilea val. Mai degrabă, chestiunea asta cu valurile pe mine nu mă pasionează. Este practic o situaţie care era aşteptată, dar nu cred că era aşteptată în sensul dublării de cazuri. Suntem dincolo de dublul numărului de cazuri înregistrat în perioada anterioară”, a declarat Alexandru Rafila.