Medicul ATI Elena Copaciu acuză că ancheta de la Sf. Pantelimon vulnerabilizează pacienții

Medicul ATI Elena Copaciu acuză că ancheta de la Sf. Pantelimon vulnerabilizează pacienții Spitalul Sf Panetelimon. Sursa foto: urgentapantelimon.ro

București. Ancheta procurorilor legată de cazul de la Spitalul Sfântul Pantelimon a stârnit controverse în rândul comunității medicale, care a venit în sprijinul celor două doctorițe acuzate de omor cu premeditare. Printre susținători se numără și Elena Copaciu, fost medic șef al Clinicii ATI de la Spitalul Universitar de Urgență București.

„Astfel de evenimente și modul în care sunt mediatizate vulnerabilizează pacientul”, e de părere medicul.

Cazul de la Sfântul Pantelimon vulnerabilizează pacienții

Elena Copaciu a afirmat că o astfel de abordare face cel mai mare rău pacientului. A recunoscut că ancheta este necesară și că toți dorim să înțelegem rezultatele și modul în care s-au ajuns la ele, având în vedere că acuzațiile de omor cu premeditare împotriva medicilor sunt rare.

Copaciu a subliniat importanța clarificării opiniei experților și solidității dovezilor medico-legale prezentate în dosar. Medicul ATI a spus că este esențial să învățăm din acest caz și să ne asigurăm că dovezile științifice sunt incontestabile.

Ne puteți urmări și pe Google News

Doctorița a subliniat că refuză să creadă că doi medici tineri, cum se cele de la Sfântul Pantelimon, și extrem de bine pregătiți profesional ar fi putut comite un omor premeditat în salonul de terapie intensivă. Ea a subliniat că este esențial ca procurorii să își dovedească acuzațiile.

„Eu nu am mai întâlnit așa ceva în 34 de ani în ATI”, a mai evidențiat Elena Copaciu.

Elena Copaciu

Elena Copaciu, medic ATI. Sursa foto: Facebook/ Elena Copaciu

Suprasolicitaea medicilor, una dintre cele mai mari probleme în România

Medicul ATI subliniază necesitatea de a aborda problema suprasolicitării cadrelor medicale de primă linie și a crizei de personal, o situație neschimbată de ani de zile.

Potrivit acesteia, în țară, cadrele medicale au gărzi de 18 sau 24 de ore, în funcție de dacă este weekend sau nu, în timp ce directivele europene stipulează că după o gardă de 24 de ore trebuie să existe un repaus de 11 ore.

Majoritatea țărilor europene au adaptat programele de gărzi la 12 ore, începând de obicei seara, în jurul orei 6 sau 7, și continuând până dimineața. Programul este acoperit de alți medici până la ora respectivă, de obicei 18 sau 19.

Aceste directive sunt respectate în alte țări europene, asigurând dreptul la odihnă al personalului medical, în timp ce regulamentul de gărzi al Ministerului Sănătății din România este învechit, având zeci de ani vechime.

Terapie intensivă

Terapie intensivă. Sursa foto: Dreamstime.com

Eu niciodată nu am înțeles și nu am permis ca șef de secție această lipsă de empatie, pentru că aparținătorii celor care ajung în spital au pe cel mai drag într-o stare foarte gravă, pe masa de operație sau la reanimare, cu funcțiile vitale instabile. Nu poți să-i încarci emoțional și cu așa ceva, e tot ce le mai trebuie, nu?

Dar gândiți-vă și la condițiile în care lucrează medicii, nu se vorbește suficient despre criza de personal din ATI”, a mai adăugat medicul despre cazul de la Sfântul Pantelimon, într-un interviu pentru HotNews.ro.

Elena Copaciu le ia apărarea medicilor de la Sf. Pantelimon

Elena Copaciu a menționat într-o postare pe Facebook că a urmărit cu stupefacție critica publică adusă tinerelor doctorițe ATI de la Spitalul Sfântul Pantelimon. Ea a subliniat că nu crede că în România au mai existat anterior acuzații de omor cu premeditare împotriva medicilor.

„Șocul în comunitatea medicală este imens! Iar unda de șoc este dirijată în populație cu bună știință sau din neștiință, de procurori și presă”, a adăugat medicul ATI.

Potrivit acesteia, respectarea prezumției de nevinovăție este un drept fundamental al oricărui cetățean. Întrebarea care se pune este cui beneficiază dezvăluirea numelui celor acuzate sau afișarea acestora în cătușe.

„De ce arest preventiv 30 de zile, pentru a nu influența martorii, când au lucrat cinci luni de la declanșarea anchetei cot la cot cu martorii! Un arest la domiciliu cu interdictia de a lua legătura cu martorii nu era mai decent?

Mesajul nonverbal catre comunitatea medicală este că se dorește umilirea celor două doctorițe”, mai spune medicul despre cazul de la Sfântul Pantelimon.

Revista presei