Evenimentul Zilei > Actualitate > Medicina viitorului: ritmul inimii se măsoară video sau cu iPad-ul
Medicina viitorului: ritmul inimii se măsoară video sau cu iPad-ul

Medicina viitorului: ritmul inimii se măsoară video sau cu iPad-ul

Camera video va înlocui senzorii lipiţi pe piele pentru măsurarea ritmului cardiac, iar luminile care imită răsăritul vor ajuta bolnavii să se recupereze mai repede.


Camera video care măsoară semnele vitale, patchul cu lumină albastră care elimină durerile de spate, păturica cu bilirubină care înlocuieşte aparatele folosite pentru tratarea bebeluşilor născuţi cu icter, chimioterapia injectată prin artera femurală, de 10 ori mai eficientă decât cea actuală, sau dispozitivul care cere ajutor dacă un bătrân a căzut sau i s-a oprit inima. Sunt câteva dintre propunerile Philips în materie de tehnologie medicală. Unele sunt în stadiile finale ale cercetărilor, altele sunt deja pe piaţă.

"Vom creşte investiţiile în dezvoltarea de inovaţii care să îmbunătăţească vieţilor oamenilor. Avem portofoliul potrivit pentru a aborda probleme cum ar fi îmbătrânirea populaţiei, îmbunătăţirea vieţii în oraşe, promovarea stilurilor de viaţă sănătoase. Aducerea îngrijirilor performante acasă este una dintre strategiile noastre, iar asta scade şi costurile cu spitalizarea bolnavilor", a declarat Frans van Houten, Chief Executive Officer al Royal Philips Electronics, la prezentarea inovaţiilor companiei.
Culoarea pielii şi ritmul cardiac
Tehnologia care măsoară semnele vitale fără contact face ca măsurarea ritmului inimii sau al respiraţiei să fie mult mai confortabile. "În locul senzorilor care se lipesc pe piele sau a diverselor dispozitive care se pun pe corp, această cameră trebuie pur şi simplu să vadă persoana în cauză. Vom pune la punct în scurt timp şi o aplicaţie pentru iPad2 care va putea măsura semnele vitale acasă. Camera ar putea fi folosită inclusiv pentru monitorizarea nounăscuţilor la domiciliu sau în secţiile de terapie intensivă", a explicat un alt reprezentant Philips, Ihor Kirenko, la prezentarea în premieră a dispozitivului.
Camera monitorizează semnele vitale în timp real şi poate fi folosită pentru mai multe persoane în acelaşi timp. "Pentru a măsura respiraţia, camera detectează ridicarea/coborârea pieptului şi abdomenului. Pentru ritmul cardiac, sistemul detectează schimbările fine care apar în culoarea pielii feţei, pe măsură ce sângele curge prin corp, modificări care sunt imperceptibile pentru ochiul liber", mai explică cei care au pus la punct tehnologia.
PENTRU NOU-NĂSCUŢI. Păturica cu bilirubină, o modalitate mai intimă şi mai eficientă de tratare a copiilor care se nasc cu icter
37 de dolari lunar, aparatul care sună dacă ai căzut
Un alt dispozitiv, lansat deja în SUA şi Canada, este cel care dă alarma în cazul în care o persoană a căzut în casă sau i s-a oprit inima. Aparatul, care trebuie pus la gât, are deja 75.000 de proprietari.
"În momentul în care persoana în cauză cade, poate apăsa butonul, iar dispozitivul se conectează la un telefon din casă şi sună automat la un centru unde un asistent stabileşte în funcţie de gravitatea situaţiei dacă sună la savare sau doar rudele persoanei în cauză. Dacă persoanei i se opreşte inima, aparatul sună automat. În medie, un abonament costă 37 de dolari pe lună. Va fi lansat şi în Japonia, dar şi în Europa, unde va putea fi acoperit prin sistemele de asigurări", a explicat Rob Goudswaard, un alt reprezentat al companiei.
O altă noutate aflată în stadiile finale de cercetare este administrarea chimioterapiei prin artera femurală, sub control radiologic. "Tehnica este de zece ori mai eficientă decât metoda clasică, pentru că medicamentele ajung chiar la locul tumorii. Efectele adverse ale chimioterapiei rămân însă", au detaliat cei care au pus la punct tehnologia.
TRATAMENT CU LUMINĂ ALBASTRĂ
Patch-ul care tratează durerile de spate
Durerile cronice afectează unul din cinci adulţi din Europa, iar durerile de spate sunt cauze frecvente de dizabilitate pentru persoane foarte tinere, între 20 şi 45 de ani.

Pentru durerile cronice la care se recomandă medicamente, o alternativă ar putea fi patch-ul cu lumină albastră care elimină durerea într-un mod natural, acţionând şi asupra cauzei care o produce.

Patch-ul este montat pe un material textil flexibil care se aplică pe corp (zona lombară, umeri etc).
"Dispozitivul foloseşte lumina LED pentru a induce producţia de oxid nitric în piele. Acesta vindecă într-un mod natural: relaxează muşchii şi îmbunătăţeşte circulaţia, ceea ce face să se amelioreze durerile. Dispozitivul nu emite radiaţii dăunătorare", a explicat David Aubert la prezentarea în premieră a produsului.
Patch-ul va fi disponibil în scurt timp în farmaciile din mai multe state europene, foarte probabil şi în ţara noastră, unde numărul celor care folosesc tratamente cu lumină albastră e destul de ridicat, după cum spun oficialii Philips. Patch-ul nu acţionează la nivelul oaselor, ci doar la nivel muscular.
ÎN STUDIU
Recuperare rapidă cu lumina potrivită
Lumina ne poate îmbunătăţi dispoziţia, nivelul de concentrare, dar şi somnul. Indirect, ne afectează sistemul imunitar şi poate ajuta la recuperarea după o operaţie, spre exemplu. Sistemul testat şi studiat în spitale din vestul Europei controlează automat un ritm zilnic al luminii în camera unui pacient, care este similar cu ce se întâmplă într-o zi însorită. Dimineaţa, luminile sunt setate la nivel ridicat pentru a ajuta bolnavul să se trezească, iar seara, nivelul scade gradual, permiţând bolnavilor să se relaxeze şi să se pregătească de somn.
NATURAL. Iluminarea care o imită pe cea din zilele însorite ajută bolnavii să plece mai repede din spital
ANTI-POLUARE
Sistemul de iluminat care scade factura la electricitate cu 70%
Un număr din ce în ce mai mare de oameni trăiesc în zonele urbane (circa jumătate din populaţia globului), iar în 2050 se estimează că cifra va ajunge la 70%. Pentru gestionarea eficientă a iluminării în marile zone urbane, în cinci oraşe din Europa (printre care Londra, Praga, Amsterdam) sunt în testare sisteme inteligente de gesionare a consumului de electricitate.
"CityTouch este un sistem online care furnizează lumină când şi unde trebuie şi în cantitatea de care este nevoie. Factura la electicitate scade cu acest sistem cu până la 70% , dar şi poluarea oraşelor ", susţin oficialii Philips.
PRAGA. Iluminarea stradală online este testată în cinci ţări din Europa
În plus, sistemul online detectează în timp real defecţiunile, ceea ce permite o gestionare mai ieftină şi mai eficientă a cheltuielilor. În momentul în care sunt maşini şi oameni pe străzi, iluminarea publică se adaptează şi va fi mai puternică, iar, când nu mai sunt, scade în intensitate.
ORAŞE ÎN MIŞCARE. Luminile clădirii se schimbă în ritmul trecătorilor

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News