Absolvenții UMF „Victor Babeș” din Timișoara au ușile deschise la orice spital din lume

Absolvenții UMF „Victor Babeș” din Timișoara au ușile deschise la orice spital din lume

Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara este o instituție de învățământ emblematică pentru zona de vest a țării, care de-a lungul a peste 70 de ani de existență și-a demonstrat valoarea în domeniul formării de specialiști în domeniul sănătății. Miile de absolvenți lucrează în prezent pe toate continentele și prin realizările lor onorează eforturile cadrelor didactice și ale personalului auxiliar.

Anual, la UMF sunt aproape 7.000 de studenți, la care se adaugă aproape 2.000 de rezidenți și sute de masteranzi și doctoranzi. Îmbinarea dintre învățământul tradițional medical, bazat pe contactul direct cu pacientul, care începe mai devreme decât în sistemele occidentale de învățământ medical, cu aspectele de modernitate, pe care le aplică și străinii, ajută tinerii care se formează aici să poată accesa cariere oriunde în lume, imediat după finalizarea studiilor. Încă din primii doi ani de școală studenții au acces la cele mai noi tehnologii și tehnici (există un Centrul de Abilități Clinice care dispune de manechine computerizate ce oferă diverse variante de boli și urgențe de resuscitări, ecografe performante etc). Din anul al treilea, studenții intră, la semiologii, direct în contact cu pacienții, au acces în clinici, asistați de dascăli. În străinătate, acest lucru nu se întâmplă decât în anul al șaselea de practică. Universitatea face eforturi să doteze clinicile sale cu instrumentar de top, astfel că studenții au acces la un laser performant, la chirurgie robotică (Leonardo da Vinci) sau la microscopul operator.

În cercetare și în disciplinele fundamentale, studenții întâlnesc tehnici de biologie și genetică moleculară, de investigații la nivel biochimic foarte profunde. De aici și avantajul absolvenților UMF „Victor Babeș” Timișoara care, în clipa în care devin medici cu diplomă, pot practica fără grijă, sunt înarmați cu toate cunoștințele teoretice și practice, au abilități clinice și de performanță medicală, care îi fac apți să lucreze imediat într-o clinică de oriunde din lume. E și motivul pentru care jumătate din studenții instituției pleacă la finalizarea studiilor, urmărindu-și o carieră în străinătate.

UMF „Victor Babeș” Timișoara e organizată cu trei facultăți: Facultatea de Medicină, Facultatea de Medicină Dentară (fosta Stomatologie) și Facultatea de Farmacie. În cadrul lor există învățământ de scurtă durată (pentru asistenți) sau lungă durată (care formează medici). Deoarece s-a sesizat necesarul pieței muncii de asistenți, insituția s-a adaptat pe piața muncii, deschizând filiale la Lugoj și Deva de Asistență Medicală Generală și de Farmacie – care sunt foarte bine frecventate.

„Aparținem cu toții unei categorii profesionale încadrată adesea ca elită. Aceasta ne onorează, dar, în același timp, ne și obligă. În plus, ne motivează pentru a răspunde la numeroasele provocări cu care ne confruntăm în prezent. Nu va fi ușor să construim Universitatea pe care ne-am dorit-o, ne-o dorim în continuare, mai ales în contextul legislativ actual. Totuși, avem convingerea că putem pune bazele, pe de o parte, pentru universitatea viitorului, dar mai ales, pentru universitatea prezentului. Suntem convinși că prin tradiție, continuitate, diversitate și echilibru vom avea succes”, a declarat rectorul instituției prof. univ. dr. Marius Raica.

Ne puteți urmări și pe Google News