Toată lumea cunoaște faptul că portocalele sunt o sursă importantă de nutrienţi şi fibre. Acestea sunt printre cele mai populare fructe din lume, bune și aromate, o sursă de vitamina C. Nu sunt însă bune pentru toți.
Cu toate că aduc numeroase beneficii sistemului imunitar, citricele sunt interzise mai multor categorii de persoane.
Trebuiesc consumate în cantități mici sau deloc
„Sunt persoane care trebuie să le consume în cantităţi mici sau deloc. Este vorba despre cei care suferă de reumatism deoarece natura acidă a sucului poate să accentueze simptomele artritei. De asemenea, şi coaja fructului trebuie folosită cu atenţie pentru că poate fi tratată chimic pentru conservare îndelungată ori pentru colorare.
De obicei, substanţele chimice de pe coaja portocalelor sunt lipicioase şi lasă pe un şerveţel urme roşiatice-portocalii, iar în cazul substanţelor de conservare, e posibil ca acestea să fie gălbui-cenuşii.
Dacă există dubii asupra acestui lucru, e mai bine ca acestea să nu fie folosite", a explicat Denisa Zaharia, medic de familie, scrie Antena3.
O ceaşcă de suc de portocale, proaspăt stors, oferă aproximativ 72 mg de calciu. În afară de vitamina C şi calciu, portocalele sunt de asemenea o bună sursă de potasiu, vitamina A şi beta-caroten.
În topul sucurilor naturale de fructe şi legume cele mai bogate în vitamina C, portocalele sunt pe locul III: (conţinutul în vitamina C fiind exprimat la 100 g de produs)
- sucul de cătină albă 266 mg
- sucul de lămâie 53 mg
- sucul de portocale 50,95 mg.
Istoria portocalelor
Portocalele au fost cultivate la început în Asia, acum mai bine de 6000 de ani, de unde au călătorit în Africa, Europa și mai târziu în America. Se crede că într-una din legendele din mitologia greacă ar fi apărut sub denumirea de „mere aurii”, pe care Hercule le-a furat din Grădina Hesperidelor.
Există mai mult de 600 de varietăţi de portocale, însă printre cele mai cunoscute sunt: Valencia (dulci şi zemoase), Navel (la unul dintre capete, coaja se aseamănă cu ombilicul uman, de unde i se trage şi numele – „navel” - ombilic, în limba engleză ) sau portocalele roşii.
Brazilia are cea mai mare producţie de portocale din lume, de aproximativ 17.8 miliane de tone pe an. Din totalul producţiei de portocale la nivel mondial, de aproape 70 de milioane de tone, 85% sunt procesate şi transformate în suc.