Medicii sunt în alertă: A apărut o nouă tulpină românească? Necesarul de oxigen pentru pacienți atinge valori alarmante

Medicii sunt în alertă: A apărut o nouă tulpină românească? Necesarul de oxigen pentru pacienți atinge valori alarmanteSursa: Pixabay

Situație îngrijorătoare în spitalele din România. Amenințarea o reprezintă o nouă tulpină COVID-19, de data aceasta românească. Autoritățile au anunțat că au început demersurile pentru recoltarea de probe de la o serie de pacienți infectați, urmând să fie efectuată secvențierea pentru a analiza, concret, dacă este vorba despre o mutație mai periculoasă sau o formă mult mai agresivă a tulpinii Delta.

Se întâmplă la Iași. Cadrele medicale au intrat în alertă după ce au remarcat o modificare în simptomatologia pacienților infectați cu COVID-19. Suspiciunile s-au ridicat pe fondul necesarului unei cantități mult mai mari de oxigen, care ridică probleme foarte mari privind îngrijirile oferite pacienților, potrivit anunțului managerului de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași.

O nouă tulpină COVID-19 românească?

„În momentul de față, pacienții se prezintă în triajului de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași cu forme ale bolii COVID-19. Se inițiază tratamentul, internarea pacientului, iar la intervale relativ scurte de timp - de jumătate de oră - discutăm despre o (n.r. evoluție) escaladată (n.r. a simptomelor)”, a declarat managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași, Alin Roșu.

„Nu știm dacă sunt infectați neapărat cu varianta Delta sau cu (n.r. o tulpină mai agresivă, poate românească). Ne-am dori să nu existe așa ceva”, a mai precizat reprezentantul unității sanitare, explicând că primele demersuri privind secvențierea tulpinii au fost deja demarate.

Concluziile privind evoluția bolii și (in)existența unei noi tulpini COVID-19 se vor afla în următoarele două săptămâni. Primele cazuri agresive de boală au fost raportate în urmă cu aproximativ trei săptămâni.

Pacienții infectați au nevoie de mai mult oxigen

Românii care se prezintă la spital infectați cu coronavirus au nevoie de o cantitate mult mai mare de oxigen decât în cazurile anterioare. Întrebat ce simptome prezintă aceștia, managerul Alin Roșu a spus că „acest semn este mai mult decât îngrijorător”. „Necesarul de oxigen duce la semne mari de întrebare. Este posibil să discutăm despre o altă tulpină”, a mai adăugat el.

Dacă la momentul internării în spital, pacientul se prezintă cu un necesar mic de oxigen, între 3 şi 5 litri de oxigen pe minut, ulterior se observă o degradare accentuată şi rapidă, necesarul de oxigen ajungând până la 25 de litri pe minut. „În acest moment intervenţia colegilor de la ATI devine necesară”, a mai spus medicul într-o intervenție la Antena3.

Ne puteți urmări și pe Google News