Medicii şi artiştii de operă, pe aceeaşi treaptă de salarizare

Medicii şi artiştii de operă, pe aceeaşi treaptă de salarizare

Medicii primari de clinică, judecătorii de tribunal, conferenţiarii universitari şi artiştii lirici de operă vor fi în ca draţi la acelaşi nivel de salarizare, potrivit rezultatelor negocierilor purtate ieri de sindicate şi reprezentanţii Ministerului Muncii, pe legea salarizării unice.

Acesta este doar un exemplu din lista aprobată până acum de liderii sindicali din educaţie, interne, apărare, sănătate, administraţie şi cultură, care fac parte din grupul de lucru pentru elaborarea grilei unice de salarizare.

Ei au stabilit ca, în raportul 1 la 15 dintre salariile mici şi cele mari, nivelul 1 va fi reprezentat de salariul minim pe economie. La negocieri, sindicaliştii din administraţie şi interne au reuşit să schimbe o propunere iniţială, prin care agentul de poliţie urma să aibă aceeaşi retribuţie cu cea a u nui soldat.

„Am finalizat cele trei niveluri de referinţă, completând funcţiile de la ministerele care nu prezentaseră documentele solicitate”, a declarat la final Valentin Mocanu, secretar de stat în Ministerul Muncii. Potrivit acestuia, guvernul va trebui să ia o decizie şi cu privire la poziţia demnitarilor în noua grilă de salarizare. Mocanu a precizat că grupul de lu cru va studia modelul german al salarizării unice, care ar putea fi folosit, însă, doar ca termen de comparaţie. Salarii de „gradul” 15 Guvernul va hotărî, în şedinţa de săptămâna viitoare, ce salarii vor fi încadrate la nivelul maxim, principalele propuneri fiind salariul şefului statului, al guvernatorului BNR sau al preşedintelui Curţii Supreme.

Pentru vicepreşedintele Alianţei „Sed Lex”, Răzvan Bordeanu, salariul preşedintelui nu poate fi un etalon în România, peste 30.000 de bugetari având salarii mai mari decât acesta. Lista negocierilor urmează să fie extinsă, deoarece 70% dintre funcţiile bugetare din România nu sunt cuprinse în ea, a mai arătat Bordeanu.

În opinia preşedintelui executiv de la Blocului Naţional Sindical, Emilian Marian, prin noua lege de salarizare vor pierde „cei cu salarii nesimţite”, iar „în momentul aplicării ei se va produce un şoc în aparatul de stat”. Proiectul de lege privind salarizarea unică ar trebui să fie finalizat până la sfârşitul lunii iunie şi aplicat în trei ani.

Pensionarii „speciali”

Tot ieri, un grup de lucru format din experţi de la Interne, Justiţie, Ministerul Muncii şi cel al Finanţelor a stabilit că parlamentarii, magistraţii şi militarii vor primi indemnizaţii speciale pe lângă pensii, în baza principiilor viitoarei Legi unitare a pensiilor. Consilierul de stat Mihail Şeitan a precizat că toate pensiile se vor calcula la fel, însă pensionarii din domenii cu statut special vor mai primi şi o indemnizaţie.

Ne puteți urmări și pe Google News