Medicii ne vor afla durerea, fără să le-o mai spunem noi
- Dan Istratie
- 15 septembrie 2011, 20:15
Vremurile în care încercai să îi explici medicului tău cât de tare te doare o anumită zonă a corpului s-au dus. Primii paşi către construirea unui aparat care să identifice exact cât de puternice sunt durerile tale, au fost făcuţi de cercetătorii de la Universitatea Stanford.
Prin îmbinarea unui software de calculator cu un catalog ce cuprinde scanări ale activităţii creierului în funcţie de nivelul durerii pe care o resimte un pacient, medicii vor putea şti exact cât de puternică e suferinţa noastră.
"Întrebarea la care am încercat să găsim răspuns a fost dacă putem folosi metode de neuroimagistică pentru a detecta în mod obiectiv dacă o persoană are o stare avansată de durere sau nu. Răspunsul a fost pozitiv: putem dezvolta un sistem de detectare", a spus conducătorul cercetărilor, doctorul Sean Mackey.
Copiii şi persoanele cu probleme psihice nu pot spune doctorului cât de intensă este durerea În prezent, medicii se bazează pe ceea ce le pot spune pacienţii, dar unii pacienţi sunt copii sau persoane cu probleme psihice care nu pot spune cât de puternice sunt durerile.
"Oamenii au fost în căutarea unui astfel de detector de durere de foarte multă vreme. Suntem plini de speranţă că vom putea folosi în cele din urmă această tehnologie pentru detectare mai bună şi un tratament mai bun al durerii cronice", a mai declarat doctorul Sean Mackey.
Voluntarii au fost supuşi durerilor de intensităţi diferite Pentru acest studiu, publicat în revista ştiinţifică PloS One, echipa de cercetători a utilizat un algoritm de calculator pentru a clasifica modelele de activitate cerebrală şi pentru a stabili dacă cineva se confruntă sau nu cu o durere. Opt voluntari s-au supus scanării creierului în timp ce ei simţeau diferite dureri cauzate de atingerea unor obiecte încălzite mai întâi puţin şi apoi din ce în ce mai puternic. Scanările au fost înregistrate în calculator şi în cazul următoarelor scanări va compara datele cu cele iniţiale, putând să indice nivelul durerii.
Această tehnologie, după ce va fi pusă la punct, va putea fi folosită şi în sistemul juridic în cazurile inculpaţilor care evită instanţa acuzând diverse dureri.