Medicii, dezamăgiți de negocierile de la Ministerul Sănătății

Medicii, dezamăgiți de negocierile de la Ministerul Sănătății

La Ministerul Sănătății s-a desfășurat, ieri, prima etapă de negocieri dintre reprezentanții acestei instituții și cei ai Ministerului Muncii, pe de-o parte, și federațiile medicilor, pe de alta.

 Patru ore a durat întâlnirea, dar medicii n-au ieșit mulțumiți de la discuții. „Financiar, au acceptat foarte puțin din doleanțele noastre. Adică, au acceptat să ne fie plătit sporul de noapte doar pentru garda lunară pe care o avem inclusă în contractul de muncă, ne lasă să muncim doar 24 de ore și să ne odihnim următoarele 24 și au acceptat ca orele suplimentare să fie luate în considerare la pensie, dar - atenție - abia de momentul în care va apărea modificarea în Monitorul Oficial încolo, fără a se aplica retroactiv. Apoi, ne-au dat dreptul să refuzăm să facem gărzi suplimentare”, ne-a explicat președintele Federației „Solidaritatea Sanitară”, dr. Florin Chirculescu.

Protestul continuă până „cad la pace”

În rest, nicio gardă suplimentară nu va fi plătită și nici nu vor fi acordate alte sporuri de noapte. „Ne-au promis că luni ne vor trimite un draft cu aceste puncte acceptate, vom vedea atunci negru pe alb ce și cum dau, exact”, a mai spus medicul. Până când nu va fi totul scris și semnat, membrii Federației „Solidaritatea Sanitară” nu au de gând să suspende protestul declanșat săptămâna trecută. Ba chiar își îndeamnă și colegii de breaslă să semneze petiția online pentru că „toți vrem același lucru: ca medicul să-și recapete locul firesc în societate, să fie respectat”.

Ne puteți urmări și pe Google News

În plus, liderii federației au atras atenția că „ne menținem în continuare recomandarea transmisă medicilor care efectuează gărzi să nu semneze contractele individuale de muncă pentru gărzile suplimentare contractului de bază dacă în ele nu le sunt prevăzute toate drepturile”.

Drepturile pe care medicii încearcă să și le obțină

Medicii cer ca gărzile să fie limitate la doar 24 de ore de muncă încontinuu, urmare de alte 24 de odihnă. Ei vor și ca gărzile făcute în plus, lună de lună, față de cea inclusă legal în contractul de muncă, să fie plătite, la nivelul salariului din 2016 și cu adăugarea sporului de noapte. În plus, ei solicită ca aceste ore suplimentare să fie luate în considerare atunci când se calculează vechimea în muncă, importantă la ieșirea la pensie. „În discuție nu sunt doar drepturile salariale, ci este ceva mai profund: respectul pe care-l merită medicul de la societate”, subliniază reprezentanții Federației „Solidaritatea Sanitară”.