Medicii de la urgență, sclavii sistemului

Medicii de la urgență, sclavii sistemului

Ei sunt prima linie dintr-un spital, lucrează pe bandă rulantă, de multe ori fără pauză, ore în șir, fără număr. Potrivit datelor oficiale, în România sunt doar puțin peste 500 de medici specializați în urgențe. În spitale, însă, ar fi nevoie de cel puțin încă pe atâția

Au secții de urgență, ba chiar unele poartă și denumirea de Spitale de Urgență, dar în departamentele de specialitate au unul, maximum doi medici. Cu toate astea, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Dorel Săndesc, spune că „numărul de medici urgentiști cu specialitatea medicină de urgență din secțiile UPU din România a crescut de la 485 la 31 decembrie 2012, la 537 la 31 decembrie 2014”. Realitatea îl contrazice!

Puțini și prost plătiți

Probleme sunt până și la cele mai mari spitale din Capitală. „A fost un an în care n-am primit niciun rezident de anul I. Cel mai mic rezident, ca experiență, câștigă lunar undeva la 1.200 de lei, la care se adaugă o bursă, dată de vreun an de stat, care e – înțeleg – undeva pe la 500 de lei. Pentru ei contează, dar e foarte puțin. În anul I și II de rezidențiat fac multe gărzi neplătite. E greu să-i formezi și să-i păstrezi în astfel de condiții”, explică dr. Silvia Nica, medicul-șef al Secției de Primiri-Urgențe de la Spitalul Universitar de Urgență București.

Și mai puțini în teritoriu

Dacă la București sunt probleme, unde bătaia pe locuri e foarte mare, la spitalele din teritoriu, mai ales în orașele care nu sunt centre universitare de medicină, nici măcar jumătate din posturi nu sunt acoperite.

„Eu lucrez de 2 ani la Secția de Urgențe a Spitalului de Urgențe Buzău și pot să vă spun că mă gândesc serios să mă retrag la țară că nu merită. Conform organigramei ar trebui să fim 11 medici cu normă întreagă, noi suntem patru, dintre care doi sunt cu jumătate de normă. Astăzi (luni-n.r.) l-am schimbat pe un coleg care a stat în tură 30 de ore! Vedem cam 200 de pacienți pe tură, dintre care jumătate sunt urgențe reale, un sfert sunt cu afecțiuni psihiatrice și restul pacienți care, normal, ar fi trebuit să treacă pe la medicul de familie. Dar vin la noi pentru că au drepturi – după cum tocmai mi-a explicat un pacient – nu și obligații, iar noi suntem obligați să-i vedem pe toți”, explică dr. Marian Mocanu. Practic, bolnavii din tot județul care ajung la spital sunt la mâna lui. Rezidenți nu are.

„Nu știu de unde spune domul secretar de stat Săndesc că a crescut numărul medicilor la urgențe, pentru că vă spun că la noi nu se vede asta. Deloc! Sunt în prima linie, suportăm orice din partea pacienților, muncim cât pentru de trei ori mai mulți oameni!”, mai spune el.

Ar trebui să fie în jur de 1.200 de „urgentiști”

„Vorbim de secții de primiri urgențe doar din 2007 încoace, de când am început organizarea lor. Față de câți medici erau atunci, să știți că numărul a crescut și facem tot posibilul să-l creștem. Problema e că, din păcate, crește încet. Ca să acționăm relaxați, ca să spun așa, ar trebui să avem undeva la 1.200 – 1.300 de medici de urgență, ori noi avem peste 500 acum. Mai vin încă vreo 200-300 de rezidenți, câți vor decide să rămână în țară, iar la rezidențiatul de anul acesta scoatem încă 140 de locuri. Nu putem scoate mai multe la concurs pentru simplul motiv că nu avem capacitatea de pregătire mai mare. Sunt 10 centre de pregătire pentru rezidenți pe urgență și asta este capacitatea”, explică secretarul de stat Raed Arafat.

„Autoritățile asistă resemnate la plecarea medicilor”

Președintele Klaus Iohannis a acuzat autoritățile că asistă „aproape resemnate“ la plecarea medicilor din România. „Sunt deja câțiva ani buni de când auzim, din ce în ce mai des și mai alarmant, că «ne pleacă medicii și personalul medical». (...) Mii de cadre medicale, doctori, asistenți, proaspăt absolvenți sau deja cu experiență la patul bolnavilor își caută un viitor mai bun în străinătate. (...) În primul rând, cred că avem nevoie de un sistem sanitar fără corupție - mare sau mică, la orice nivel și de orice fel. Pur și simplu fără corupție”, a spus Iohannis.