Medicii atrag atenția cu privire la o afecțiune silențioasă, dar periculoasă: „Nu este o boală doar a vârstnicilor”

Medicii atrag atenția cu privire la o afecțiune silențioasă, dar periculoasă: „Nu este o boală doar a vârstnicilor” Medici. Sursa foto: Dreamstime.com

Medicul reumatolog Daniela Opriș - Belinski a vorbit despre osteoporoză, o boală a scheletului care constă în scăderea densității osoase, specialistul afirmând că această afecțiune nu este specifică exclusiv persoanelor în vârstă, ci și celor mai tinere.

Medicul Daniela Opriș - Belinski a remarcat că osteoporoza are drept cauze diferiți factori, printre cei principali fiind scăderea nivelului de estrogen al femeilor aflate la menopauză, deși pot fi afectați și bărbații de vârste înaintate.

Osteoporoza, o afecțiune ce nu trebuie ignorată, spun specialiștii

„Osteoporoza poate să apară din foarte multe cauze, dar cel mai frecvent apare la doamne, după instalarea menopauzei. Prin urmare, apare din cauza scăderii nivelului de estrogen. Atât la femei, cât şi la bărbaţi apare odată cu înaintarea în vârstă. Scade densitatea mineral osoasă şi începe să scadă şi calitatea osului şi astfel apare osteoporoza.

Nu este o boală doar a vârstnicilor, dar este o boală în care vârsta este un factor de risc important. Nu îi duc pe pacienţi foarte multe simptome la medic, pentru că până nu apare singura manifestare, şi anume fractura, nu au de unde să cunoască că au osteoporoză, decât dacă îşi fac o anumită determinare. Această determinare este o evaluare care poartă denumirea de absorbțiometrie duală cu raze X, mai exact DXA. Din păcate, mulţi nu ştiu de această evaluare, ci abia în momentul în care se produce fractura, care este un particulară”, a explicat medicul Daniela Opriș-Belinski.

Ne puteți urmări și pe Google News

Factori ce favorizează apariția osteoporozei

Atingerea vârfului de masă osoasă după încetarea creșterii depinde de aportul de calciu, de vitamina D, de proteine, dar și de activitatea fizică pe care o obișnuim să o practicăm, la fel cum depinde şi de moştenirea genetică.

Pe lângă acestea, fumatul, consumul de alcool ori sedentarismul pot duce la pierderi importante din masa osoasă. Deficitul de vitamina D este o altă cauză a apariției osteoporozei, spun specialiștii.

„Vitamina D este foarte importantă pentru prevenție și pentru sănătatea oaselor. Persoanele în postmenopauză au un nivel inadecvat de vitamina D. Există destul de multe tratamente care se folosesc de ani. Asociate cu această suplimentare de vitamina D și de calciu, folosim niște medicamente care intră într-o clasă care poartă denumirea de antiresorbtive”, a transmis medicul Daniela Opriș-Belinski, conform Doctorul Zilei.