Credibil? Medicamentul care reduce riscul de cancer, boli de inimă, obezitate şi demenţă

Credibil? Medicamentul care reduce riscul de cancer, boli de inimă, obezitate şi demenţă Sursa foto: Arhiva EvZ

Medicamentul Glucophage, care este prescris diabeticilor, poate ajuta și la prevenirea demenței. Cel puțin asta susțin cercetătorii din Australia.

Pacienții cu diabet zaharat de tip 2 care au luat pastile de metformină au funcții cerebrale mai bune, în timp ce pilula de 3p, vândută sub numele de Glucophage, poate reduce riscul de cancer, boli de inimă, sindromul ovarului polichistic și obezitate.

Glucophage este un medicament pentru tratamentul diabetului zaharat. Acesta face parte din clasa de medicamente numite biguanide.

Cercetările au descoperit că pacienții cu diabet zaharat de tip 2 care luau pastile de metformină au funcții cerebrale mai bune.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pilula de 3p, care este vândută ca Glucophage, este un tratament de primă linie pentru a controla nivelul glucozei. Cercetările anterioare sugerau că poate reduce și riscul de cancer, boli de inimă, sindromul ovarului polichistic și obezitate.

Profesorul Katherine Samaras, de la Institutul Garvan, Sydney, a declarat: „Am descoperit ceva promițător la un medicament sigur și utilizat pe scară largă. Ar putea schimba viata pentru pacientii cu risc de demență. „Pentru cei cu diabet de tip 2, metformina poate adăuga ceva suplimentar la scăderea standard a glucozei”.

Descoperirile se bazează pe testarea a 1.037 australieni cu vârste cuprinse între 70 și 90 - 123 dintre care au avut diabet de tip 2.

La 67  de pacienţi care au primit metformină pentru scăderea nivelului de zahăr din sânge au avut funcții cerebrale mult mai bune și un risc mai mic de demență în comparație cu cei care nu au luat-o. Sănătatea lor mentală a rămas la fel de bună ca și a subiecților care nu aveau diabet.

Prof. Samaras a spus: „Pe măsură ce îmbătrânesc, persoanele care trăiesc cu diabet de tip 2 au un risc de 60% de a dezvolta demența. „Condiția devastatoare are impact asupra gândirii, comportamentului, capacității de a îndeplini sarcini cotidiene”.

Autorul principal al studiului, Prof Perminder Sachdev, de la Universitatea din New South Wales, a declarat: „Un studiu observațional nu oferă „dovezi”concludente că metformina este protectoare împotriva demenței”. Dar a adăugat: „Ne încurajează să studiem acest tratament și alte tratamente antidiabetice pentru prevenirea demenței”, relatează Mirror.