Medicamentul care poate salva viețile pacienților disperați. Își pierduseră orice speranță

Cancer. Sursa foto: Arhiva EVZ

Un medicament experimental pare să ajute fiecare pacient care suferă de cancer rectal cu efecte secundare minime, dar oncologii spun că este prea devreme pentru a fi siguri că s-au vindecat.

Medicamentul, numit dostarlimab, a fost administrat la 12 persoane cu un anumit tip de cancer rectal la fiecare trei săptămâni timp de șase luni într-un mic studiu la Memorial Sloan Kettering Cancer Center din New York. După tratament, cancerul a fost nedetectabil la examenul fizic, endoscopie și scanări RMN pentru fiecare persoană, au spus cercetătorii de la MSKCC într-o prezentare la reuniunea anuală a Societății Americane de Oncologie Clinică.

Participanții nu au avut nevoie de niciun alt tratament timp de până la un an, în medie, și nu au existat efecte secundare suficient de grave pentru a afecta activitățile de zi cu zi, au spus cercetătorii. Dr. Alan P. Venook, specialist în cancer colorectal la Universitatea din California, San Francisco, care nu a fost implicat în studiu, a declarat pentru New York Times că remisiunea completă la fiecare pacient este „nemaiauzită”.

Medicamentul care schimbă vieți

Dr. Andrea Cercek, medic oncolog la MSKCC și co-autor al studiului, a spus că au existat „o mulțime de lacrimi” de la participanții la studiu când au descoperit că nu mai este nevoie de tratament, potrivit Times. Tratamentul standard implică o combinație obositoare de intervenții chirurgicale, mai multe medicamente și radiații pentru a distruge celulele canceroase, adesea cu efecte secundare urâte și permanente, cum ar fi probleme nervoase, infertilitate și disfuncție intestinală și sexuală.

Cercek a spus într-un comunicat de presă că implicațiile tratamentului standard pentru cancer asupra calității vieții oamenilor sunt „substanțiale, mai ales în acelea în care tratamentul standard ar avea un impact asupra potențialului fertil”. „Deoarece incidența cancerului rectal este în creștere la adulții tineri, această abordare poate avea un impact major”, a spus Cercek despre potențialul dostarlimab.

Se estimează cum cazurile de cancer colorectal în rândul adulților mai tineri se vor dubla până în 2030, a spus MSKCC. Dostarlimab acționează ajutând sistemul imunitar să identifice și să distrugă celulele canceroase. Medicamentul, care poartă marca Jemperli, este deja utilizat pentru pacienții cu cancer endometrial, dar nu era clar dacă va funcționa pentru afecțiunile maligne rectale.

Reacții adverse

Participanții la studiu au avut un tip de cancer rectal numit „deficiență de reparare a nepotrivirii”. Aproximativ 5 până la 10% dintre persoanele cu cancer rectal au acest tip de cancer, în care genele responsabile pentru corectarea oricăror greșeli în timpul replicării celulelor sunt defecte. Studiul nu ne poate spune dacă dostarlimab va funcționa la pacienții cu alte tipuri de cancer rectal.

Hanna K. Sanoff, medic oncolog la Lineberger Comprehensive Cancer Center de la Universitatea din Carolina de Nord, a scris într-un editorial New England Journal că a fost un studiu „convingător”.

Sanoff a avertizat că rezultatul a fost un proxy imperfect pentru controlul pe termen lung al cancerului. „Recreșterea cancerului apare la 20 până la 30% dintre astfel de pacienți atunci când cancerul este gestionat nonoperator”, a spus ea.

Posibilele efecte secundare ale acestui medicament includ reacții mediate în orice organ, cum ar fi inflamația pulmonară. Cele mai frecvente efecte secundare la pacienții care au luat medicamentul pentru endometrioză includ: oboseală, greață, diaree, anemie și constipație. „Aceste rezultate sunt un motiv pentru optimism, dar o astfel de abordare nu poate înlocui încă abordarea noastră actuală de tratament curativ”, a spus Sanoff, potrivit Insider.