Medicamente expirate în apele din România. Pericolul este uriaș, autoritățile sunt în alertă

Medicamente expirate în apele din România. Pericolul este uriaș, autoritățile sunt în alertă Cele mai periculoase combinații de pastile. Puțini știu asta./ Sursă foto: Arhiva EVZ

Medicamentele expirate sunt aruncate în apele curgătoare din România, iar acest lucru duce la poluare. Un proiect de lege arată că antibioticele trebuie distruse, dar autoritățile nu au luat încă o decizie.

Medicamentele expirate, care nu sunt duse la farmacii pentru a fi distruse, ajung să polueze apele curgătoare din România. Specialiştii au declarat că din ce în ce mai multe antibiotice sunt aruncate în râuri sau lacuri. Există un proiect de lege aflat în dezbatere în Parlament care presupune înfiinţarea unui circuit pentru ca medicamentele să fie distruse în mod controlat, dar nu a fost luată o decizie.

Medicamentele care nu sunt duse la farmacii pentru a fi distruse, ci sunt aruncate în canalizare sau în containerele obișnuite de gunoi poluează mediul înconjurător. Anual, în România sunt aruncate 1500 de tone de medicamente care ajung, în canalizare sau în gropile de gunoi.

65% dintre apele curgătoare din România sunt poluate și au cantități mult prea mari de medicamente și de antibiotice. Mai multe cutii cu pastile au fost descoperite și în Dunăre.

Ne puteți urmări și pe Google News
Poluarea industrială din râul Oder ar putea face ravagii până în Mare Baltică. Ministrul german al Mediului: „Un dezastru ecologic”

Poluarea industrială din râul Oder ar putea face ravagii până în Mare Baltică. Ministrul german al Mediului: „Un dezastru ecologic”

Cele mai frecvent întâlnite sunt ciprofloxacina, metronidazolul, ibuprofenul și nurofenul. Autoritățile au declarat că farmaciile trebuie să se ocupe de medicamente și să le distrugă după ce expiră. Cu toate astea, nimeni nu este obligat să se ocupe de aceste antibiotice, potrivit A3.

Medicamentele expirate, un real pericol

Un medicament se consideră expirat, cu adevărat, abia după „câteva luni” de la termenul înscris pe ambalaj, conform unui medic francez citat de Femme Actuelle. Totuși, în acest caz medicamentul este „mai puțin eficient”, adaugă specialistul.

Michel Cymes explică faptul că unele antibiotice din familia tetraciclinelor, ce se utilizează în tratarea infecțiilor bacteriene, riscă să „genereze formarea de compuși toxici pentru organism”, dacă acestea nu se mai încadrează în termenul de valabilitate emis. Specialiștii au declarat că medicamentele nu trebuie să ajungă în ape și că oamenii trebuie să le aduca la farmaciile din apropiere. O altă soluție este ca ele să fie „protejate de căldură, lumină și umiditate” sau să fie verificare în fiecare lună.