Cunoscut medic Radu Țincu spune că vaccinurile anti-COVID, scoase pe piață până acum, sunt eficiente împotriva tulpinei noi de COVID-19, apărută inițial în Marea Britanie.
Medic român. Radu Țincu spune că tulpină de coronavirus din Marea Britanie ar putea deveni dominantă din cauza vitezei mari de răspândire. Atât în Europa cât și în alte state.
Aceasta are în prezent o contagiozitate de aproximativ 70%. Organizația Mondială a Sănătății a anunțat în cursul zilei de miercuri că noua variantă de COVID-19 a ajuns deja în 50 de țări.
Tulpina de COVID-19 depistată în Marea Britanie ar putea fi dominantă
„În ceea ce privește această tulpină, ea circula cu siguranță de mai mult timp. Marea Britanie a intrat în lockdown când a fost sigură că această tulpină este prezentă într-un număr foarte mare. Atunci au considerat că trebuie să protejeze toată lumea.
Un anunț îngrijorător este faptul că are o contagiozitate atât de mare, de peste 70%, se pune problema că în cel mai scurt timp, ea va fi tulpina dominantă în Europa.
Vaccinul de care mă întrebați, este eficient până în urmă cu câteva săptămâni, doar producătorii ofereau garanții că vaccinul este eficient împotriva acestei tulpini, săptămâna aceasta a apărut un studiu științific independent, care a fost realizate de o universitate din SUA, Texas. Aceasta ne spune că s-a demonstrat că anticoprii produși în urma vaccinării sunt eficienți pentru această nouă tulpină. Din acest punct de vedere nu ar trebui să avem, cel puțin pe moment, griji”, a declarat Țincu la B1TV.
Medic român. Campania de vaccinare este vitală
„Este important ca această campanaie de vaccinare să se desfășoare într-un timp scurt, pentru că nimeni nu va garanta că următoarele mutații ce implică tocmai proteina de suprafață. Dacă această proteină de suprafață dispare, aceste vaccinuri devin inutile”, a explicat medicul Radu Țincu, în platoul B1 TV.
Vaccinrile pot fi administrate și persoanelor infectate
Cele mai frecvente întrebări referitoare la vaccinul anti-COVID se referă la faptul că persoanele infectate, dar asimptomatice se pot imuniza. Acest lucru care nu era recomandat în cazul vaccinurilor de până acum, împotriva altor boli.
Acum, vaccinurile bazate pe ARN mesager, dezvoltate de Pfizer și Moderna pot fi administrate și persoanelor care sunt infectate, dar asimptomatice.
„Au fost cazuri în toată lumea, depistate, de pacienți care s-au vaccinat și în câteva zile s-au contaminat cu SARS-CoV-2. Nu au fost semnalate reacții adverse sau reacții semnificative prin combinarea dintre virus și vaccin”, a spus Țincu
Tehnologia folosită de AstraZeneca
Medicul a ținut să precizeze însă că o altă tehnică e folosită în realizarea vaccinului de la AstraZeneca.
„AstraZeneca folosește o tehnologie care se numește „calul troian” adică au luat un adenovirus pe care l-au modificat genetic și pe suprafața acestuia au reușit să realizeze mutația acestei proteine de suprafață. Virusul pe care acesta îl introduce nu este SARS-CoV-2, este un adenovirus mutat genetic. Trebuie să așteptăm să vedem ce ne spune producătorul AstraZeneca, dacă putem să ne vaccinăm în cazul în care suntem contaminați cu SARS-CoV-2”, a mai precizat Țincu.