Medic din Comisia de Disciplină, despre linșajul doctorilor: „Suntem omorâţi la televiziune”

Medic din Comisia de Disciplină, despre linșajul doctorilor: „Suntem omorâţi la televiziune” Sursa foto: Arhiva EVZ

Un membru al Comisiei de Disciplină din cadrul Colegiului Medicilor din Bucureşti consideră că breasla este hărţuită de mass media atunci când „un medic greşeşte”.

Medic din Comisia de Disciplină, în apărarea breslei. Medicul Letiţia Coriu, membru al Comisiei de Disciplină din cadrul Colegiului Medicilor din Bucureşti, consideră că în momentul în care apar în spaţiul public informaţii despre medici acuzaţi că solicită sau primesc bani pentru a face actul medical, ”plăţi informale”, întreaga breaslă este afectată.

„Cumva, suntem omorâţi la televiziune. Suntem desfiinţaţi complet. Când apare un medic care greşeşte, în acel moment apar mii, sute de mii de comentarii, că suntem criminali”, susţine medicul într-un interviu pentru news.ro.

Letiţia Coriu spune că 65% dintre locuitorii Europei consideră că în ţara lor ”este răspândită plata informală”. Medicul s-a arătat ”cu totul împotriva” plăţii informale, dar şi împotriva obţinerii ”unui serviciu prin conexiuni, prin bani”.

Ne puteți urmări și pe Google News
Colegiul Medicilor din București dezaprobă corupția din sistemul de sănătate

Mită medici. Sursa: Nyul | Dreamstime.com

Medic din Bucureşti, în apărarea breslei

Statul român ne-a alterat conştiinţele atât de rău, încât suntem o breaslă care a trăit din 17 milioane, 1.700 de lei, practic 400-500 de euro”, a spus medicul. Aceasta a subliniat că nu primeşte „plăţi informale”, nici ea şi nici colegii săi din Spitalul Colţea.

Letiţia Coriu a deplâns ”soarta dramatică” a chirurgului Cornel Petreanu, de la Institutul ”Marius Nasta”. Acesta a decedat într-un accident rutier la scurt timp de la debutul unei anchete penale care îl viza şi care avea în vedere primirea de mită de către medic.

Ea a subliniat că doctorul Cornel Petreanu „era un medic foarte talentat” şi „unul din cei mai buni chirurgi”.

 Letiţia Coriu a vorbit despre rata ridicată de burn-out care se înregistrează în rândul medicilor.

„Este foarte uşor ca peste această stare de fond, orice fel de stimul în plus care suprasolicită psihologia unui medic. Şi chirurgii au o psihologie de învingători, de oameni care merg peste limite. Medicii chirurgi nu sunt răsplătiţi conform riscului la care sunt expuşi. Un medic chirurg de vârsta domnului doctor are cam în jur de 12.000 de RON salariu. Ideea este că un chirurg de competenţa dânsului, în alte ţări câştigă dublu, triplu”, a mai afirmat Letiţia Coriu.