„Meciurile prieteniei” au pătat fotbalul

„Meciurile prieteniei” au pătat fotbalul

„Sportul Rege” a fost și este marcat de blaturi. În prezent, miza o reprezintă banii din pariuri; în trecut, obiectivul sportiv era singurul pe care se fundamentau jocurile de culise

Și în fotbal, butada „scopul scuză mijloacele” a devenit tocită. De-a lungul anilor, unele meciuri internaționale au fost doar piese de teatru cu final așteptat, în beneficiul ambelor combatante.

Dacă în prezent „Sportul Rege” se confruntă cu mari probleme de credibilitate, din cauza meciurilor aranjate pentru pariuri, în urmă cu câteva decenii, jocurile de culise se făceau doar pe baza prieteniilor și simpatiilor. Au existat întâlnirii desfășurate la Campionatele Mondiale, care au ridicat mari semne de întrebare după fluierul final. Celebră a rămas partida dintre Argentina și Peru, de la turneul final găzduit de „Țara Tangoului”, în 1978. În cea de-a doua fază a grupelor, în ultima etapă, gazdele aveau nevoie de o victorie consistentă pentru a se califica în finală, în detrimentul Braziliei.

FOTO: În 1982, la Gijon, RFG și Austria au mimat un meci de fotbal 

Peruanii, cumpărați cu cereale

Întâlnirea s-a desfășurat la Rosario și i-a uimit pe privitori. Argentinienii au înscris din toate pozițiile și au câștigat cu scorul de 6-0. Astfel, „alb-albaștrii” au luat fața brazilienilor, cu un golaveraj de 8-0, față de 6-1. Presa vremii specula că, după meci, dinspre Argentina spre Peru au plecat zeci de vagoane cu cerelae: răsplata pentru pasivitatea fundașilor.

Gazdele au ajuns în finală și au câștigat primul titlu mondial după o victorie memorabilă obținută în fața Olandei, scor 3-1 (după prelungiri). Un alt joc controversat s-a desfășurat patru ani mai târziu, la Mondialul găzduit de Spania - 1982. Germania Federală avea nevoie de o victorie în fața Austriei, pentru ca cele două echipe să se califice, braț la braț, mai departe.

Austria și RFG au mers mai departe după un meci jenant, câștigat de nemți (scor 1-0) Eliminată a fost Algeria

FIFA a schimbat desfășurarea Mondialelor

Nemții au înscris în minutul 10, prin Hrubesch, iar până la final nu s-a mai jucat nimic. Spectatorii au asistat uimiți la un șir interminabil de pase fara nicio finalitate. Ambele naționale s-au calificat, iar marea pierzătoare a fost reprezentativa Algeriei. Africanii au avut același număr de puncte (4) ca și ocupantele primelor două locuri, dar au terminat cu un golaveraj negativ. După ce RFG și Austria au mimat fotbalul, FIFA a decis ca toate meciurile din ultima etapă a grupelor să se dispute la aceeași oră, pentru a se evita aranjamentele. Măsura a fost pusă în aplicare de la CM din 1986.

Spania a dat 12 goluri

Un episod memorabil a avut loc în preliminariile Campionatului European din 1984. Spania mai avea un meci de disputat, acasă, contra Maltei. Pentru a ajunge în Franța, ibericii aveau nevoie de o victorie la 11 goluri diferență! Doar în acest caz ar fi depășit Olanda, al cărei golaveraj era de +16. Jocul de la Sevilla a fost colosal și a avut un final fericit pentru spanioli. Gazdele au deschis scorul în minutul 15, dar oaspeții au dat impresia că-și fac treaba și au egalat în minutul 24. Spania a condus cu 3-1 pauză, iar în partea secundă au marcat de 9 ori și a învins cu 12-1.

„Leii”, mielușei în fața rușilor

Camerun și Rusia au reușit o performanță unică. Cele două naționale s-au întâlnit la Mondialele din 1990 și 1994 și de fiecare dată jocurile au născut mari semne de întrebare. În Italia, rușii i-au învins pe africani (calificați la ora partidei) cu 4-0, în ultimul meci, dar au ratat calificarea în „optimi”, pentru că România a remizat cu Argentina (scor 1-1). „Leii neîmblânziți” erau antrenați chiar de un rus, Valery Nepomniastchi.

România, victima unui aranjament

Naționala României a ratat calificarea la Campionatul Mondial din Mexic 1986 și pentru că Anglia și Irlanda de Nord „au semnat” un pact de neagresiune în meciul ce s-a disputat la Londra, în utlima rundă a preliminariilor. „Tricolorii” au câștigat cu 3-1 în Turcia, dar remiza fără goluri, dintre englezi și nord-irlandezi a transformat acel succes într-unul inutil. E drept, românii rataseră șansa de a învinge Irlanda de Nord, la București, în celebra confruntare pierdută cu 0-1.

Alianța nordică a trimis Italia acasă

Pentru a pătrunde în „sferturile” Campionatului European din 2004, Danemarca și Suedia au făcut o înțelegere tacită, reciproc avantajoasă. Celor două naționale nordice le era suficient câte un punct, pentru a lăsa în urmă Italia. Meciul a fost spectaculos, s-a desfășurat după un scenariu palpitant și s-a încheiat cu scorul de 2-2. Danezii au deschis scorul prin Tomasson (foto), în minutul 28, suedezii au egalat imediat după pauză, gol înscris de Larrson din penalty, „roș-albii” au mai condus o dată, grație reușitei aceluiași Tomasson, iar în ultimul minut de joc, Jonson a înscris golul calificării. Victoria obținută de Italia, în fața Bulgariei, scor 2-1, a devenit inutilă.

Salenko și recordul de neegalat

Rusia și Camerun s-au întâlnit, din nou, la Mondialul din SUA 1994, iar câștig de cauză au avut tot europenii, care s-au impus cu scorul de 6-1. Partida a ridicat destule nedumeriri, dar matematica nu le dă dreptate contestatarilor care susțin că africanii nu s-au omorât cu firea, pentru că ei aveau nevoie de o victorie pentru a merge în „optimi”. Jocul a rămas oricum în istorie, datorită rusului Igor Salenko (foto), atacant care a perforat de cinci ori poarta cameruneză. Niciun alt fotbalist nu a mai reușit, în istoria turneelor finale, să marcheze atâtea goluri într-o partidă. De partea cealaltă, golul camerunez a fost înscris de Roger Milla, cel care, la 42 de ani, a devenit cel mai bătrân marcator din istoria CM.