ANCHETĂ EVZ. MAZĂRE, milioane de euro plimbate prin Cipru
- Stelian Negrea
- 27 februarie 2012, 00:05
BANI PUBLICI. Primăria şi Consiliul Judeţean Constanţa au dat contracte de zeci de milioane de lei către firme din care Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu s-au retras formal.
O puternică grupare de afaceri conectată la primarul Constanţei Radu Mazăre şi la şeful Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a reuşit în ultimii ani să atragă zeci de milioane de euro de la instituţiile pe care cei doi le conduc, de la bugetul de stat şi chiar din fonduri europene. Interesele financiare ale celor doi politicieni sunt mascate prin intermediul unor apropiaţi şi al unor companii offshore din Cipru. "Evenimentul zilei" prezintă astăzi un prim episod din afacerile acestei grupări care înalţă hoteluri pe litoral, dar şi locuinţe sociale plătite de Primărie, centre pentru persoane cu handicap din fonduri europene, locuinţe rezidenţiale de lux în Mamaia, dar şi afaceri medicale şi tranzacţii suspecte cu terenuri. Cartierul general Firma fanion a grupării, Five Holding SA, îşi are sediul de mai bine de zece ani în Constanţa, pe strada Ion Roată numărul trei, şi este controlată oficial de off-shore-ul cipriot Ditline Limited Ltd (la rândul lui deţinut de un alt off-shore EBS Nominees Limited). Un pachet minoritar de 14% din acţiuni este deţinut de omul de afaceri constănţean, Gheorghe Oancea, un apropiat al grupării.
Adresa este cunoscută localnicilor ca piaţa Brick, pentru că aici se află centrul comercial Five Brick, deţinut de aceeaşi grupare şi care are închiriaţi peste 9.000 metri pătraţi pentru o sumă lunară modică chiar de la Sigma Trading SA care-şi împarte acţionariatul între Radu Mazăre, Nicuşor Constantinescu şi Five Holding SA (firma a raportat în 2010 afaceri de 76 milioane lei şi un profit brut de 1,7 milioane lei cu 150 de angajaţi). Five Holding SA a preluat de la stat compania Mobitom SA, la care deţine acum 98% în timp ce Sigma Trading SA achiziţionase în 1997 o hală de producţie a Mobitom SA, hală unde acum este centrul comercial. Mobitom SA a câştigat, în ultimii ani, contracte de zeci de milioane de lei de la Primăria Constanţa, Consiliul Judeţean Constanţa şi alte entităţi din subordinea celor două instituţii culminând cu un proiect pe fonduri europene cofinanţat de Guvernul României. Mobitom a avut în 2010 afaceri de aproape 12 milioane lei, un profit foarte mic cu aproape 100 de angajaţi.
Deşi este proprietara spaţiului comercial, Sigma Trading SA, unde apar oficial Mazăre şi Nicuşor, are o cifra de afaceri pe 2010 de puţin peste 500.000 de lei, grosul afacerilor fiind făcute de cele două firme deţinute de off-shore-ul cipriot. Adresa de pe strada Ion Roată găzduieşte însă şi majoritatea afacerilor grupării, în multe companii fiiind implicaţi în trecut sau fiind încă prezenţi Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu începând cu Sigma Trading SA (vezi documentele aici şi aici) continuând cu Royal Distribuiton Services SRL, Grandpact SRL, Telegraf Advertising SRL, Nisipuri SA, Conpress Advertising SA, Conpress Group SA, Conpress Holding SRL, Tutun si Ziare SRL, şi terminând cu Thomas Cook Services & Distributions SRL. Consultantul din Bucuresti Contabilitatea grupării este gestionată direct din Capitală, deşi cartierul general al afacerilor se afla în Constanţa. În Bucureşti, pe strada Vasile Gherghel se află sediul firmelor în care este prezentă contabila grupării: Iulia Mirela Lascău. Ea deţine aici, împreună cu firma cipriotă Euroglobal SEE Audit Ltd, mai multe firme de audit fiscal. Mirela Iulia Lascău a fost reprezentantul în România al off-shore-ului cipriot Ditline Investment Ltd, care maschează interesele grupării Mazăre-Nicuşor Constantinescu. Ditline Investment Ltd şi o altă firmă cipriotă Talmage Overseas Limited, conectată la gruparea din Constanţa, îşi au sediul de ani de zile, la Nicosia, la aceeaşi adresă cu Euroglobal SEE Audit Ltd: strada Chytron nr.5, Agioi Omologities Cipru, P.C.1075. Firma Euroglobal a furnizat de fapt directorii nominali şi reprezentanţii în România pentru gruparea constănţeană.
Mirela Lascău ne-a întâmpinat cu bucurie, oferindu-ne pliante de prezentare a grupului de firme Euroglobal SEE Audit: “Toată lumea bună are un off-shore în Cipru. Oamenii îşi înfiinţează off-shore-uri pentru a avea beneficii pe partea fiscală şi pentru anonimitate. Cum îşi afişează şi cum îşi crează fiecare identitatea (n.r. prin intermediului unei firme off-shore) asta e treaba fiecăruia". Amenințările unui contabil Vocea, tonul şi atitudinea ei s-au schimbat în momentul în care am întrebat-o dacă este reprezentantul legal în România al firmei Ditline Investments Ltd şi dacă offshore-ul maschează interesele primarului Radu Mazăre. Doamna Lascău a trecut instantaneu la ameninţări cu acţionarea în judecată. “Nu sunteţi în categoria persoanelor care să mă întrebe lucrul acesta (n.r. dacă are sau nu vreo legatură cu Ditline Investments Ltd). Aceasta nu este treaba dumneavostră. Eu nu pot să vă dau informaţiile acestea, nici că am nici că nu am (n.r. vreo legătura cu Ditline Investments Ltd). Şi dacă aş avea tot nu v-aş da. Dacă văd vreun articol, vă dau în judecată. Dacă îmi văd eu numele în vreun articol în legătură cu anumite firme ale domnului (n.r. Radu Mazăre). Ne supărăm (…) Mă interesează foarte tare să ştiu ce o să scrieţi, vreau să ştiu cum veţi aşterne pe hârtie această discuţie a noastră (…) Eu pot să neg că am avut discuţii vreodată cu dumneavostră". Mirela Lascau a oscilat între a nega sau a spune că nu ştie dacă există documente care să o identifice ca fiind reprezentant legal al Ditline Investmenst Ltd (vezi documentele consultate de EVZ AICI). “Nu există documente care să ateste că eu sunt reprezentantul legal al Ditline Investments Ltd. Nu-mi spune nimic numele firmei Talmage Overseas Ltd şi chiar dacă mi-ar spune nu ştiu de ce ar trebui să vă spun eu dumneavostră, da dom’le îmi spune ceva. Vă înşelaţi, eu nu sunt reprezentantul legal al nici unui off-shore din Cipru. Scrie eronat la Registrul Comerţului. Poate că v-a dat cineva o informaţie care nu este corectă. Poate nu aţi citit bine", a continuat Mirela Lascau căreia i-am trimis documentele care arată că a fost reprezentantul legal al off-shore-ului cipriot în România. Însă ulterior nu ne-a mai răspuns.
Alt personaj cheie al afacerilor grupării, Gheorghe Oancea, nu a fost prea comunicativ. Iniţial, Oancea ne răspunde la telefon, recunoscând că el este la celălalt capăt al convorbirii, pentru ca imediat ce află de ce este sunat ne spune că am greşit şi închide telefonul. Apoi , el nu ne-a mai răspuns nici la mesajele transmise prin email şi sms.
EZV va prezenta mâine cum două casuţe poştale din Cipru au ajuns să fie printre cei mai mari investitori din staţiunea Mamaia. Principalele contracte Unul dintre cele mai importante contracte câştigate de firma Mobitom are o valoare de 6,1 milioane lei, fiind semnat în 2009. Contractul a fost derulat prin Programul Operational Regional 2007-2013, între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi Judeţul Constanţa , al cărui preşedinte este Nicuşor Constantinescu. Pe bani europeni, Mobitom SA a extins şi modernizat complexul terapeutic Centrul Albatros pentru persoane cu handicap din Constanţa.
INTERESE. Centrul pentru persoane cu handicap a fost modernizat de firma din gruparea Mazăre
Conform datelor autorităţilor, acesta a fost singurul contract pe bani europeni derulat până în acest moment de una din cele două instituţii conduse de Radu Mazăre şi Nicuşor Constantinescu. În schimb, în diverse stadii de avizare cele două instituţii au depus numai puţin de 23 de proiecte pe fonduri europene prin Programul Operational Regional 2007-2013, valoarea totală ajungând în apropierea sumei de 350 milioane lei.
“Clarificarea solicitată de dumneavoastră este o informaţie care rezultă în urma activităţii Departamentului pentru Lupta Antifraudă (DLAF). Prin urmare, în situatia în care deţineti date sau informaţii concrete în domeniul de competenţă al DLAF, vă rugăm să ni le transmiteţi pentru a putea face verificări şi a vă răspunde, cu respectarea reglementărilor aplicabile, într-o manieră concretă şi completă solicitărilor/sesizărilor dvs.", se arată într-un răspuns pentru EVZ al oficialilor DLAF, instituţie din subordinea Guvernului care controlează gestionarea, obţinerea şi utilizarea fondurilor europene.
Un alt contract atribuit firmei Mobitom, de această dată din fonduri de la bugetul de stat, dar şi din banii Consiliului Judeţean Constanţa, are o valoare de 7,2 milioane. Firma Mobitom a primit banii pentru “amenajarea unor centre de prevenţie, tratament medical şi puncte de salvamar din zona litorală a judeţului Constanţa".
Procedura de atribuire a contractului de către Consiliul Judeţean condus de Nicuşor Constantinescu a fost negocierea accelerată. Motivaţia invocată oficial pentru această procedură a fost “deschiderea sezonului estival şi necesitatea urgentă de asigurare a serviciilor de salvamar". Astfel că, în plină vară, pe 17 iunie 2009, Consiliul Judeţean Constanţa decide că are nevoie de aceste puncte de salvamar şi invită firmele interesate de această afacere să consulte documentele aferente acestui proces de achiziţie publică până pe 29.06.2009, iar în măsura în care cred că îndeplinesc cerinţele să depună oferte până pe 03.07.2009. Consiliul Judeţean Constanţa a reuşit să strângă trei oferte din care a ieşit învingătoare cea a firmei Mobitom. Firma gruparii a reuşit să primească întreaga finanţare pentru definitivarea proiectului, în ciuda divergenţelor cu Ministerul Dezvoltării.
Nicuşor Constantinescu susţine că cele doua contracte publice s-au desfăşurat conform prevederilor legale. Schimb de locuri. Alte două contracte atribuite de autorităţile locale din Constanţa firmei Mobitom se referă la construcţia de locuinţe sociale. Consiliul Local al oraşului Eforie a decis, în 2009, că are nevoie de locuinţe sociale pe Bulevardul Soarelui din Eforie Sud, organizând o licitaţie câştigată în cele din urmă de firmele Mobitom şi Five Holding SA pentru aproape 12 milioane lei. La Constanţa, Primăria condusă de Radu Mazăre decide, tot în 2009, că nu mai poate continua lucrările la cartierul pentru locuinţe Baba Novac cu fima Almacons şi atribuie acest contract companiei Mobitom.
În schimb, la Eforie Sud se întamplase exact pe dos: Almacons a înlocuit Mobitom în contractul public pentru construcţia locuinţelor sociale. Radu Mazăre mulţumea Mobitom la momentul respectiv, omiţând să îi informeze pe constănţeni de legăturile sale cu această firmă de construcţii. “Almacons a ieşit pentru că nu a mai avut bani să finanţeze, din păcate. Sunt ultimele două blocuri la care am avut nişte probleme şi nu le-am rezolvat cu constructorii... la celelalte le-am rezolvat. M-am tot rugat de constructorii care încă nu sunt falimentari în oraş să preia aceste două blocuri. Cei de la Mobitom, cu chiu cu vai, au acceptat să preia şi să ridice aceste blocuri. Le mulţumesc. Sper să rămână în continuare ferm hotărâţi să le ridice", declara Radu Mazăre la momentul schimbarii firmelor. Click pe imagine pentru a vedea schema conexiunilor grupării Radu Mazăre-Nicuşor Constantinescu
“În situaţia în care deţineti date sau informaţii concrete despre posibile încălcări ale legislaţiei în vigoare ce intră în domeniul de competenţă al DLAF, vă rugăm să ni le transmiteţi pentru a putea face verificări", Departamentul pentru Luptă Antifraudă
“Nu am fost niciodată şi nu sunt acţionar la off-shore-urile la care faceţi referire (…) Nu am favorizat niciodată cele două firme (n.r. Five Holding SA si Mobitom SA), nici eu nici Radu Mazăre, neocupându-ne cu serviciul de achiziţii al celor două instituţii (…) Nu m-am aflat şi nu mă aflu în situaţie de conflict de interese, fiind verificat de nenumărate ori de toate instituţiile de control politice şi apolitice din România", Nicuşor Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa "Am fost acţionar la Conpress, Telegraf şi Soti Cable dar am cesionat acţiunile acum aproximativ 10 ani, ca atare nu m-am aflat niciodată în conflict de interese. În toate celelalte firme menţionate, româneşti sau străine, n-am deţinut şi nu deţin acţiuni sau vreo funcţie. Atenţie ce publicaţi că urmează un proces şi de obicei îl câştig (vezi ANI, Ziua, IGP, Feri Predescu de la TVR etc.)", Radu Mazăre, primarul municipiului Constanţa.