Theresa May a admis că libertatea de mișcare ar putea continua sub anumite forme, după ce Marea Britanie părăsește oficial Uniunea Europeană. Premierul a mai spus că aceste prevederi ar putea continua, după ce Marea Britanie face noi aranjamente în timpul unei perioade de tranziție

May a făcut aceste declarații, ieri, într-un moment important pentru politica britanică, după ce Londra a notificat oficial Bruxellesul despre intenția de a părăsi blocul comunitar. Ea a mai spus că „faza de implementare” a negocierilor privind Brexitul ar putea însemna că Regatul Unit se află încă sub jurisdicția Curții Europene de Justiție. „Vrem să ne asiurăm că se încheie jurisdicția CEJ și că putem controla mișcarea persoanelor care vin din UE”, a spus May într-un program al BBC. „Sperăm să avem un acord în decurs de doi ani”. Dar va exista o perioadă în care implementăm aceste aranjamente.

„Dacă ar exista diferite aranjamente de acordare a vizelor, care trebuie implementate, guvernele trebuie să aibă sistemele funcționale, ca să poată opera. Așa că va urma o perioadă de timp de tranziție până vom implementa deciziile pe care le-am luat”, a mai spus May.

Faptul că libertatea de mișcare între UE și Marea Britanie ar putea continua după doi ani de negocieri va va înfuria partidul conservator, care spera ca legăturile cu Bruxellesul să fie tăiate imediat după Brexit. Dar asta înseamnă doar că acordul care trebuie încheiat între cele două părți este extrem de complex, fapt negat până acum de susținătorii Brexitului, scrie The Independent.

Ceea ce a subliniat Theresa May este că UK vrea „un parteneriat profund și special” cu viitoarea Uniune de 27 de membri, dar că ar trebui să preia controlul asupra granițelor sale, să părăsească piața comună europeanp și să iasă de sub jurisdicția CEJ.

O propunere de rezoluție, care ar urma să fie aprobată de Parlamentul European în 5 aprilie propune o perioadă maximă de trei ani pentru tranziție și pentru aplicarea acordului ce ar intra în vigoare după 2019.  Asta înseamnă că britanicii ar putea avea încă cinci ani de acces nerestricționat pe restul continentului. 

 

Te-ar putea interesa și: