Planul lui Matteo Politi e mult mai complex decât se vede. Italianul fără diplomă de medic a știut că va fi prins de autoritățile române

Planul lui Matteo Politi e mult mai complex decât se vede. Italianul fără diplomă de medic a știut că va fi prins de autoritățile româneMatteo Politi. Sursa: Arhiva EVZ

Eliberat după patru luni de arest, timp în care a fascinat anchetatorii cu seninătatea sa vizavi de acuzațiile care îi sunt aduse, venețianul Matteo Politi, alias Matthew Mode, a apărut la televizor pentru a se apăra de acuzații. Bărbatul de 38 de ani mai rău a făcut, spun surse din cadrul anchetei, pentru că prin declarațiile sale a reușit să accentueze intenția clară de a escroca, deși, culmea!, Politi a susținut, indirect, că el a fost cel escrocat. Vă dezvăluim, în exclusivitate, cel mai complex plan al italianului și care a fost miza.

Matteo Politi spune că a venit în România în luna ianuarie a lui 2018, dar în interviul difuzat sâmbătă noapte, italianul turuia în limba română de parcă ar fi stat pe meleagurile noastre ceva mai mult de un deceniu. Anchetatorii au remarcat acest detaliu și au încercat să afle pentru cine sau pentru ce a învățat chirurgul fals să vorbească în dulcele grai românesc. Politi avea relații strânse în țară cu mai multe persoane, care îl ajutau financiar. Tot din cadrul anchetei aflăm că venirea „doctorului Matthew Mode” în România, pe o piață medicală privată foarte ofertantă, era planificată de mai mulți ani.

În acest sens, știind că urmează să aplice un plan pe care l-a mai aplicat și în trecut, Politi a luat în considerare, din prima clipă, că va fi prins și va trebui să dea explicații. Italianul a ajuns pregătit în fața procurorilor, aruncându-i pe piste greu de urmat, spunând că „diploma de la Universitatea din Pristina, cu care a reușit să obțină parafa de la DSP, e un pic cam complicat de autentificat, pentru că rectorul Universității a fugit cu toate registrele”. În fața anchetatorilor a încercat să arunce vina pe această Universitate, care a trecut prin mai multe reforme chiar în perioada în care el susține că a obținut actul. Dar, sursele noastre susțin că nu s-a putut dovedi perioada de ședere a italianului în Serbia pe parcursul celor șase ani de studiu. „Practic, senzația pe care ți-o lasă dosarul, până în acest moment, este că în afară de locul nașterii și numele părinților, totul este o invenție, o luptă continuă a lui de a se tranforma în diferite personaje”.

Cerea sub prețul pieței

 Matteo Politi a mizat foarte mult că va scăpa de închisoare. Principalul lui scop a fost să pozeze într-un erou care a arătat că sistemul e coruptibil și că are lacune. În interviul de la Antena 3, Politi a susținut că nu a știut că ceea ce făcea – intervenții chirurgicale fără a avea acest drept – este un fapt ilegal. Mai mult, el a marșat pe faptul că a făcut cursuri „de chirurgie cosmetică”, pe care le-a crezut echivalente cu rezidențiatul, „avocata mi-a spus că în România se poate și fără rezidențiat”. Posibil ca acum să i se fi spus că nicăieri în lume nu se poate practica chirurgia sau o specialitate fără a avea rezidențiat, iar participarea și absolvirea unor cursuri de perfecționare „de chirurgie cosmetică” (n.r. o noțiune inexistentă în medicină) sunt destinate doar absolvenților de rezidențiat.

Italia și Marea Britanie, țări în care s-a mai jucat de-a doctorul

Falsul medic a aplicat același plan de acțiune și în țara natală, unde a impresionat un doctor urgentist recomandându-se drept fiul unui medic celebru, iar în Londra și-a agățat clientele chiar din sala de sport, oferind măriri de buze la domiciliu. În România a acționat la fel, multe intervenții minim invazive fiind realizate în casele clientelor, drept urmare, fără acte sau dovezi palpabile. Politi cerea mult sub prețul pieței, iar renumele umflat pe rețelele de socializare, unde scria că a făcut cursuri de specializare în SUA și că a colaborat cu mari chirurgi americani, îi sporea activitatea. Ca și atunci, și acum scopul lui principal este să primească o condamnare fără penitență și să o ia de la capăt într-o altă țară.

 Autorizația dată din milă și cei 3.000 de medici falși

La începutul lunii februarie, când Politi a fost prins de autorități, angajatele Direcției de Sănătate Publică au fost luate la întrebări. Înaintea anchetatorilor, ministrul Sorina Pintea a contactat-o pe cea care i-a dat codul unic de parafă italianului. „Știți care a fost replica funcționarei de la DSP când a fost întrebată de ce a făcut lucru? Din milă - așa a răspuns! N-am înțeles de cine i-a fost milă și cine i-a indus această milă!”, a declarat ministrul Sănătății.

Politi este flancat de noul său avocat Daniel Ionașcu, căruia i-a mărturisit că ”pe teritoriul României există un număr de 3.000 de astfel de medici ca Politi”. Această declarație a fost făcută și în timpul emisiunii de la Antena 3.

În replică, ministrul Sănătății a făcut un apel public: „Mi se pare extrem de gravă afirmația conform căreia astăzi ar exista în sistemul de sănătate din România 3.000 de medici falși. Dacă există dovezi în acest sens, dacă cineva știe că există o singură persoană care astăzi practică medicina fără a avea acest drept, are obligația de a informa imediat organele competente. Astfel de afirmații fără dovezi fac foarte mult rău pacienților, a căror încredere în personalul medical poate fi zdruncinată. Pe de alta parte, suspiciunile create astfel afectează și medicii care fac tot ce le stă în putință pentru sănătatea noastră. Am luat măsuri îndată ce am aflat despre primul caz în care o persoană și-a obținut ilegal codul de parafă, astfel încât să nu mai existe posibilitatea creării de breșe în sistem. Este vorba chiar despre persoana pe care o apară astăzi domnul avocat Daniel Ionascu, cel care afirma ca sunt alte mii de medici în situația clientului său. Sunt sigură că justiția își va face datoria în toate cazurile depistate pentru a da un exemplu celor care s-ar mai gândi de acum încolo că se pot juca de-a medicii, punând în pericol viețile oamenilor”, a declarat Pintea

 

Ne puteți urmări și pe Google News