Matrița bijutierului de la Regia – piesă unică în Europa

Matrița bijutierului de la Regia – piesă unică în Europa

Un obiect hexagonal din bronz, de peste 8 kilograme și cu 70 de modele pentru podoabe de aur, a fost prezentat presei

Specialiștii care au studiat matrița de bronz descoperită întâmplător anul trecut la Sarmizegetusa Regia și-au prezentat ieri primele concluzii: o asemenea piesă nu a mai fost descoperită pe teritoriul fostului spațiu dacic și, în plus, este mult mai frumoasă și mai bogată în elemente decât celelalte obiecte de gen descoperite până acum în lume.

O cameră dedicată

Matrița hexagonală din capitala Daciei libere este dintr-un bronz ce conține mai mult staniu decât de obicei, motiv pentru care are o nuanță de verde mai rar întâlnită. Piesa are peste 8 kilograme și conține 70 de imagini sculptate în negativ sau pozitiv în care se puneau foițe de metale prețioase (în special argint și aur) pentru a se turna obiecte de podoabă. În imagini apar atât animale mitice cât și reale, multe dintre ele surprinse în scene de luptă. Matrița a ieșit de sub pământ în iunie, anul trecut, când o furtună violentă a doborât câțiva copaci din cetatea dacică. Piesa se afla la rădăcina unuia dintre arborii doborâți de vijelie. Paznicii au anunțat autoritățile, apoi, vreme de un an, obiectul a fost trimis pentru cercetări amănunțite la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj–Napoca. Matrița a fost înapoiată ieri Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva (MCDR) care anunță că, după finalizarea cercetărilor și procedurilor de restaurare și conservare îi va dedica o întreagă încăpere din expoziția sa permanentă, în Palatul Magna Curia.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Piesă demnă de Luvru”

Coordonatorul cercetărilor arheologice de la Sarmizegetusa Regia, prof. dr. Gelu Florea, spune că matrița este un exponat cu care orice muzeu din lume s-ar putea mândri: puține asemenea piese au fost descoperite până acum și, mai mult, calitatea ei artistică este superioară pieselor similare găsite până în prezent. „O asemenea piesă nu a mai fost găsită pe teritoriul dacic. E o piesă de Luvru sau de British Museum. Matrița nu are absolut nicio legătură cu brățările dacice. Este, totuși, o descoperire de maximă importanță pentru lumea arheologică. Piesa de la Regia are caracteristici artistice superioare celorlalte obiecte de acest fel găsite până în prezent. Ea ne indică încă o dată faptul că, în antichitate, la Sarmizegetusa Regia era un mediu social cosmopolit care își permitea tot ce era mai bun în acea perioadă”, spune prof. dr. Gelu Florea, adăugând că, dacă în 2013 Sarmizegetusa Regia nu ar fi intrat în administrarea Consiliului Județean, care a instituit aici pază permanentă, foarte probabil, matrița ar fi ajuns pe piața neagră, la fel ca brățările sau monedele dacice din aur ce fac acum obiectul unor anchete penale.

O vom vedea la anul

Cercetătorii au prezentat matrița însă au interzis fotografierea ei pe motiv că apariția unor imagini detaliate pe Internet va duce la sporirea „elucubrațiilor științifice” pe seama acesteia. După procedurile de restaurare și conservare, cel mai probabil în martie anul viitor, valoroasa piesă va fi expusă public. Din punct de vedere contabil, matrița nu a fost încă evaluată, însă MCDR anunță că un expert în domeniu va fi contractat pentru acest lucru imediat după finalizarea procedurilor de restaurare și conservare.