Matei Zaharia, povestea miliardarului din topul Forbes. Cum a ajuns matematicianul atât de bogat

Matei Zaharia, povestea miliardarului din topul Forbes. Cum a ajuns matematicianul atât de bogat Rafila, despre atacul informatic asupra spitalelor. Se vor lua măsuri drastice. Sursa foto Arhiva EVZ

Matei Zaharia este matematicianul care a reuși performanța de a ajunge miliardar. S-a născut în România, dar nu și-a petrecut foarte mult timp aici. Asta pentru că familia lui s-a mutat ulterior în Canada. Iar acolo a urmat cursurile la liceul Jarvis Collegiate Institute din Toronto.

Acolo a participat la mai multe concursuri și a câștigat mai multe medalii de argint la Olimpiada Internațională de informatică. Mai apoi a plecat la facultate la Universitatea din Waterloo, în informatică. Iar în timpul facultății a avut posibilitatea să ajute la dezvoltarea unui joc video 0 A.D.

Matematicianul medaliat cu aur

Drept urmare, datorită rezultatelor foarte bune a primit Medalia academică de Argint a Guvernatorului General pentru cel mai bun rezultat la absolvire. De altfel el a câștigat și o medalie de aur la ICPC 2005, atunci câd a câștigat și locul trei la nivel mondial. Apoi și-a continuat studiile la Universitatea Berkeley din California.

Acolo avea să îl cunoască pe actualul său colaborator, Ion Stoica, care i-a fost profesor la doctorat. Drept urmare în 2013 a obținut și doctoratul în informatică sub îndrumarea celuilalt român miliardar. De altfel, în timpul activității sale doctorale a creat proiectul Apache Mesos.

Ne puteți urmări și pe Google News

Iar în 2013 a deci să intre și el în Databricks, compania care gestionează volumele mari de date. Și care i-a adus de altfel și foarte mulți bani și statutul de miliardar.

Databricks și miliardele aferente

În 2014., compania avea venituri zero, dar a primit o injecție de 33 de milioane de dolari, iar la 13 luni de la înființare, compania valora 250 de milioane de dolari. Databricks este compania care stochează foarte multe date despre orice pentru a putea crea previziuni pentru viitor.

Acum compania valorează miliarde de dolari, lucru pe care cei doi matematiciani români nu l-au anticipat. Mai ales că aceștia sunt mai degrabă preocupați de cariera lor academică decât de alte lucruri.