Oamenii au înțeles că trebuie să se spele des pe mâini, să dezinfecteze suprafețele, să-și facă provizii, să stea la distanță unii de alții, să nu se mai sărute, îmbrățișeze sau să se atingă cu mâinile… Și marea majoritate chiar aplică aceste reguli.

Problemele majore care se dezbat de 2-3 zile pe rețelele de socializare, în birouri și acasă sunt legate de locurile de muncă, precum și de natură economică, căci românii vor să știe dacă vor avea serviciu și bani și în timpul epidemiei. Deja unii dintre ei spun că își fac dosare pentru șomaj.

Ministrul de Finanțe Florin Cîțu a intervenit, luni seara, într-o emisiune tv, apoi, marți dimineața a făcut precizări și la radio RFI. El a anunțat mai multe măsuri care vor fi luate în curând pentru ca nici persoanele fizice să nu aibă de suferit major, nici firmele să nu intre în colaps.

Propunerile despre care a vorbit ministrul Florin Cîțu sunt următoarele:

  • Se amână, pentru două luni, plata impozitului pe venit pentru persoane fizice, însă doar pentru anumite sectoare, acolo unde sunt probleme.

Astăzi, marți, ministrul a spus că va fi definitivată varianta aleasă și măsura. ”Sunt mai multe variante, discutăm cu oamenii de afaceri și vedem care este cea mai bună variantă în acest moment. Trebuie să ne gândim că nu știm cât va dura această stare și trebuie să dozăm oarecum eforturile, nu vrem să luăm toate măsurile acum și apoi să rămânem fără a avea resurse în perioada următoare”, a spus Florin Cîțu la RFI.

  • Nu se mai pune poprire pe conturi.
  • Nu se mai fac executări silite.
  • Continuă să se facă returnări de TVA ”doar acolo unde sunt hotărâri judecătorești”.
  • Prelungirea termenului pentru depunerea declarații de venit și pentru impozitele locale.
  • ANAF va face controale de la distanță, prin online, inspectorii nu vor mai descinde la firme în orice situație.
  • Se lucrează pentru căutarea de soluții în cazul firmelor din industria HORECA (hoteluri, restaurante, baruri, cafenele) și din producția de evenimente, unde e interzis să existe adunări mai mari de 50 de persoane.
  • Pentru companiile care au scăderi de producție, a cifrei de afaceri, au fost identificate deja criterii și modalități prin care acestea să fie ajutate de stat (credite fără dobândă etc.), iar măsurile în detaliu vor fi anunțate curând.