Măsuri dure după cazul Pantelimon. Spitalele riscă amenzi mari dacă nu respectă legea

Măsuri dure după cazul Pantelimon. Spitalele riscă amenzi mari dacă nu respectă legea Spital. Sursa foto Dreamstime

După cazul de la Spitalul „Sf. Pantelimon”, toate spitalele vor fi obligate să pună camere de supraveghere în secţiile de Anestezie Terapie Intensivă (ATI) și în unitățile de primiri urgențe (UPU), pentru asigurarea securităţii pacienţilor şi a personalului medical, potrivit unui proiect de lege pus recent în dezbatere, la Parlament.

Măsuri dure după cazul Pantelimon

Spitalele care nu instalează sistemele de monitorizare sau nu le mențin în stare de funcționare riscă amenzi de până la 200.000 de lei. Fiecare salon trebuie să aibă buton de panică, conform documentului, măsură propusă la un an după ce o gravidă a murit la Maternitatea din Botoșani, după ce a strigat o noapte întreagă să fie salvată, dar medicii n-au băgat-o în seamă.

spital

Spital. Sursa foto Pixabay

Propunerea legislativă înregistrată săptămâna trecută la Senat - de deputații USR Cristina Prună, Emanuel Ungureanu şi Adrian Wiener - vizează completarea Legii Sănătății (L. 95/2006) cu noi obligații pentru spitale, ce au ca scop atât creșterea calității actului medical pentru pacienți, cât și un grad sporit de protecție împotriva acuzațiilor nefondate.

camere supraveghere

Sursa foto: Chernetskaya | Dreamstime.com

Camerele de supraveghere sunt esențiale

Camerele de supraveghere vor trebui puse în așa fel încât „să asigure monitorizarea continuă a activităților medicale, fără a compromite intimitatea pacienților, în conformitate cu normele legale privind protecția datelor cu caracter personal și drepturile pacientului”.Inițiatorii spun că prezența sistemelor de monitorizare video în aceste spații medicale este foarte importantă „pentru ca activitatea medicală să poată fi auditată și pentru a exista probe în cazurile care fac obiectul unor anchete”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Spitalele vor fi nevoite să informeze pacienții și personalul medical despre prezența camerelor video și scopul înregistrărilor. Documentul precizează, de asemenea, perioada minimă de stocare a imaginilor, precum și cine va avea acces la aceste imagini, având în vedere că, potrivit Legii drepturilor pacienților, pacienții nu pot fi filmați sau fotografiați în unitățile medicale, fără consimţământul lor. Excepție fac „cazurile în care imaginile sunt necesare diagnosticului sau tratamentului şi evitării suspectării unei culpe medicale”, conform L. 46/2003.

Buton de panică în toate saloanele

Proiectul de lege obligă toate spitalele care oferă servicii de internare, să instaleze butoane de panică în fiecare salon destinat internării pacienţilor şi să le menţină în stare de funcţionare. „Butoanele de panică vor fi instalate într-un loc accesibil pacienților, fiind concepute astfel încât să permită semnalarea rapidă a unei urgențe medicale sau a unei situații de pericol iminent către personalul medical și de securitate al spitalului”, stipulează documentul.

Revista presei