Franța a introdus reglementări drastice pentru circulația trotinetelor electrice și a altor mijloace pentru deplasarea personală, noile reguli urmând să fie aplicate începând de sâmbătă.

Pentru ca acest lucru să devină posibil, a fost modificat Codul Rutier , unde se specifică că este interzisă circulația pe trotuare a trotinetelor electrice și a altor “dispozitive pentru deplasarea personală”, viteza cu care acestea pot circula fiind redusă la 25 km/h.

De asemenea, trotinetele sau alte mijloace de deplasare cum sunt gyropod-uri și hoverboard-uri vor putea fi folosite doar de persoanele care au împlinit vârsta de cel putin 12 ani , transmite AFP. Noile reglementări au fost solicitate în nenumărate rânduri de autoritățile publice și de cei care folosesc aceste mijloace moderne de deplasare, motivul fiind numărul din ce în ce mai mare de accidente înregistrat pe trotuare și șosele, scrie business24.ro/internațional.

Trotinetele electrice au devenit o modă în multe orașe din Franța dar și din Europa, un număr mare de francezi alegând să le folosească în ultimii doi ani, prin intermediul aplicațiilor de închiriere de tip ‘free floating’.

Doar în capitala Franței, Paris,  sunt la ora actuală nu mai puțin de 15.000 de trotinete electrice.

„Era o nevoie fundamentală de stabilire de reguli”, a subliniat delegatul interministerial pentru siguranță rutieră, Emmanuel Barbe.

„Aceste reguli vor permite o utilizare mai responsabilă și o revenire la o utilizare liniștită a trotuarelor de către pietoni, în special de către cei mai vulnerabili: persoane în vârstă, copii, persoane cu mobilitate redusă”, a declarat  Jean-Baptiste Djebbari, secretar de stat în Ministerul Transporturilor.

Potrivit noii legi, aceste dispozitive nu pot depăși o viteză de 25 km/h, chiar dacă unii constructori prezintă modele care pot atinge o viteză de până la 80 km/h, ele trebuind să fie dotate cu lumini de poziție față/spate, de catadioptrii, cu un sistem de frânare și cu un avertizor sonor.

Trotinetele electrice nu vor mai putea fi folosite de către două persoane în același timp , cel care se află pe trotinetă trebuind să aibă minim 12 ani .Cei care merg cu trotineta electrică nu vor mai putea face slalomuri pe trotuare, ei trebuind să folosească pistele pentru biciclete sau șoselele unde viteză este limitată la 50 km/h. Cei care merg cu trotinetă electrică nu au voie să vorbească la telefon sau să poarte căști .