Măsuri anticriză omise de noul Cod Fiscal

Măsuri anticriză omise de noul Cod Fiscal

Ţigările şi alcoolul se vor scumpi de la 1 aprilie, din cauza majorării accizelor. Acest lucru este prevăzut într-un proiect de modificare a Codului Fiscal. Însă actul nu prevede şi neimpozitarea profitului reinvestit, măsura anticriză promisă firmelor.

Guvernul lasă oamenii de afaceri cu ochii-n soare

Executivul ia măsuri urgente pentru a completa nevoia acută de bani la vistieria statului. Soluţia anticriză pentru firme mai aşteaptă.

Neimpozitarea profitului reinvestit de firme nu mai poate intra în vigoare la termenul promis de 1 aprilie. Proiectul unei ordonanţe de urgenţă ce vizează modificarea legii Codului Fiscal, postat ieri pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice (MFP), nu conţine nicio referire la această măsură, care este cea mai aşteptată dintre soluţiile anticriză promise de guvern.

În schimb, în proiectul actului normativ, Finanţele s-au preocupat exclusiv de soluţiile prin care să adune cât mai mulţi bani la buget, după ce au constatat că veniturile programate sunt departe de realitate. Conform documentului, începând de luna viitoare vor creşte accizele pentru unele băuturi alcoolice, iar calendarul pentru majorarea accizelor pe ţigări va fi devansat. Aceasta înseamnă scumpiri ale pachetelor de ţigări şi ale băuturilor alcoolice.

Reprezentanţii MFP estimează că aceste măsuri vor îmbogăţi vistieria statului cu 590 milioane de lei (aproape 138 milioane de euro). Se scumpesc băutura şi ţigările

Pentru români, această ordonanţă de urgenţă se traduce prin scumpirea băuturilor alcoolice şi a ţigărilor.

Ţigările ieftine se vor scumpi cu 45-50%, în timp ce preţurile pentru mărcile premium vor creşte cu 40%, ne-a spus Gilda Lazăr, director corporate affairs la Japan Tobacco International (JTI) România. Acciza creşte în 2009 cu câte 7 euro pe mia de ţigarete de la 1 aprilie şi de la 1 septembrie, de la 50 euro în prezent. Iar de la 1 ianuarie 2010, acciza va ajunge la 74 euro/mie. „În total, în nouă luni, acciza va creşte cu 24 de euro, cu aproape 50% faţă de prezent”, declară Gilda Lazăr.

Potrivit producătorilor, băuturile alcoolice spumante fermentate şi produsele intermediare se vor scumpi cu circa 12-15%. Guvernul majorează acciza pentru băuturile fermentate spumoase de la 34,05 euro/hl la 45 euro/ hl, iar pentru produsele intermediare de la 51,08 euro/hl la 65 euro/hl.

Oamenii de afaceri se declară indig naţi de modul în care actualul executiv nu îşi respectă promisiunea de a scuti de taxe dividendele care sunt investite în dezvoltarea firmei. Statul trişează din nou

„Dacă nu introduc această măsură, este jaf la drumul mare. Ne-au tras pe sfoară, după ce am negociat acest lucru. Nu pot să cred că (reprezentanţii guvernului - n.r.) pot fi atât de neruşinaţi”, ne-a declarat Florin Pîrvu, vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR). El spune că firmele şi-au făcut deja planuri de afaceri bazându- se pe această scutire de impozit trâmbiţată de guvern. Astfel, renunţarea la măsură sau amânarea acesteia dă peste cap multe proiecte de investiţii ale companiilor.

Ovidiu Nicolescu, preşedintele CNIPMMR, a declarat, ieri, că guvernul trebuie să adopte în două-trei săptămâni legile necesare pentru ca măsurile anticriză să aibă efect. El a mai spus că peste 90% din firmele mici şi mijlocii au fost lovite de criza financiară.

Ne puteți urmări și pe Google News