Măsură extremă luată de autoritățile din Belarus. Cenzura își arată colții

Măsură extremă luată de autoritățile din Belarus. Cenzura își arată colții

Tensiunea devine din ce în ce mai mare la Minsk, înaintea unui nou miting.

Jurnaliștii străini au început să aibă probleme în Belarus, țară aflată în mijlocul unui mare scandal după alegerile prezidențiale. Astăzi, autorităţile de la Minsk au anunțat retragerea acreditărilor mai multor jurnalişti ai unor instituții media străine.

Evenimentul vine o zi înainte de o nouă mare manifestaţie pregătită de opoziţie, care contestă rezultatele alegerilor prezidenţiale de la 9 august, transmite agenţia France Presse, care se numără printre instituţiile de presă vizate de cenzură, conform Agerpres. Conform spuselor purtătorului de cuvânt al diplomaţiei belaruse, Anatoli Glaz, decizia a fost luată pe baza unei recomandări a Comisiei interministeriale de luptă împotriva extremismului şi terorismului. El nu a preciza câţi jurnalişti sunt vizaţi de această măsură extremă, însă media străine, între care BBC şi Radio Liberty, au informat despre retragerea acreditării în cazul mai multor jurnalişti ai lor.

„Ministerul Afacerilor Externe belarus m-a sunat şi m-a informat despre anularea acreditării mele şi a acreditării uneia dintre colegele mele în calitate de corespondenţi ai BBC. Mi-au cerut să îmi predau legitimaţia”, a declarat jurnalista Tatiana Melniciuc.

Ne puteți urmări și pe Google News

După alegerile desfășurate la data de 9 august, Alexsandr Lukașenko, președintele aflat la putere din anul 1994, se confruntă cu cele mai mari probleme din activitatea politică.

El ar fi câștigat un nou mandat în fruntea țării, cu un procent de 80% din voturi, dar Opoziția reclamă faptul că alegerile au fost fraudate.

Svetlana Tihanovskaia, lidera contestatarilor, s-a refugiat în Lituania, a organizat deja două manifestaţii uriaşe la 16 şi 23 august şi pregăteşte o nouă acţiune de amploare pentru duminică. Rezultatele alegerilor prezidenţiale au fost respinse și de Uniunea Europeană, care pregăteşte sancţiuni împotriva unor înalţi reprezentanţi ai regimului din Belarus şi i-a cerut lui Aleksandr Lukaşenko să dialogheze cu opoziţia pentru a rezolva problema.

Lukaşenko a refuzat orice discuție şi denunţă un complot occidental cu scopul de a-l îndepărta de la putere. Primele manifestaţii din Belarus după alegerile de la 9 august au fost reprimate prin forţă. Trei persoane au murit, mai multe zeci au fost rănite şi peste 7.000 au fost arestate.