Măsură disperată luată într-o țară din Europa, în care natalitatea a scăzut alarmant. 2.500 de euro la nașterea primului copil

Sursa foto: arhiva EVZ

O lege adoptată de guvernanții de la Belgrad prevede că fiecare cuplu din Serbia va primi suma de 2.500 de euro în momentul în care li se naște primul copil.

Guvernul din Serbia a adoptat o lege care prevede plata sumei de 2.500 de euro pentru primul nou-născut. Plata pentru primul copil va creşte de la 100.000 de dinari la 300.000 de dinari (de la 850 euro la 2.500 euro). Legea urmează să intre în vigoare la data de 1 ianuarie 2022.

Cum vor guvernanții de la Belgrad să stimuleze creșterea natalității

Tinerii părinţi din această țartă vor putea să beneficieze de dreptul la asistenţă de la stat pentru cumpărarea unei locuinţe finite sau a unei locuinţe ce se află încă în construcţie. Acest drept poate fi exercitat de mama unui copil născut nu mai devreme de 1 ianuarie 2022, cu condiţia ca aceasta să fie cetăţean al Serbiei şi să dobândească pentru prima dată o casă familială sau un apartament în Serbia.

Tatăl copilului va fi eligibil pentru toate aceste plăţi doar în cazul decesului mamei copilului. Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a spus că valoarea plăţilor atât de la stat, cât şi de la municipalităţi ar fi de aproximativ 4.000 de euro. Conform legii existente, 10 mii de dinari (85 euro) pe lună sunt plătiţi pentru al doilea copil, pentru doi. ani, pentru al treilea copil - 12 mii de dinari (102 euro) timp de 10 ani, iar pentru al patrulea copil - 18 mii de dinari (153 euro) timp de 10 ani. Plăţile pentru naşterea celui de-al doilea, al treilea şi următorii copii vor fi, de asemenea, majorate serios după 1 ianuarie 2022.

De ce se nasc tot mai puțini copii în Serbia

Aceste măsuri au fost luate pentru că autoritățile de la Belgrad încearcă de mai mulți ani să rezolve problema natalității. Nașterile au scăzut foarte mult în Serbia, iar problema este pusă pe seama situației economice proaste. Conform Eurostat, rata șomajului ajunge la 47% în Serbia la grupa de vârstă 15-24 de ani.

O altă explicație este legată de tendinţa de a amâna naşterea copiilor până atunci când tinerii îşi găsesc o prosperitate şi își consolidează cariera. Așadar, tinerii din Serbia preferă să se căsătorească după vârsta de 30 de ani.