GUVERNUL vrea să scadă comisioanele pe carduri

GUVERNUL vrea să scadă comisioanele pe carduri

Guvernul vrea să limiteze printr-o ordonanţă de urgenţă comisioanele interbancare pe care banca emitentă a cardului le percepe de la banca acceptatoare, prin ale cărei terminale se realizează plata la comerciant. Nivelul acestora ar putea ajunge la 0,2% pentru cardurile de debit şi 0,3% pentru cardurile de credit, scrie Mediafax.

"Instituţiile emitente nu pot aplica instituţiilor acceptante comisioane interbancare mai mari de 0,2% din valoarea fiecărei operaţiuni efectuate prin utilizarea cardurilor de debit, respectiv comisioane interbancare mai mari de 0,3% din valoarea fiecărei operaţiuni efectuate prin utilizarea cardurilor de credit", se arată în proiectul de ordonanţă.

Nerespectarea nivelurilor maxime ale comisioanelor sau informaţiilor obligatorii din acrodurile bancă-comerciant constituie contravenţie şi vor fi sancţionate cu amenzi cuprinse între 10.000 de lei şi 200.000 de lei.

Potrivit notei de fundamentare, comisioanele practicate în prezent au fost stabilite în baza unui acord multilateral între băncile locale "şi prezintă următoarele valori: 0,5% + 2,50 lei (0,58 euro) pentru tranzacţiile ATM, în care comisionul este plătit de banca emitentă băncii achizitoare (proprietara ATM-ului), şi 1,00 % (standard), 1,50 % (e-commerce) şi 0,7% (petrol) pentru tranzacţiile POS, în care comisionul este plătit de banca achizitoare băncii emitente)".

Potrivit Mediafax, dacă noua prevedere intră în vigoaree, reducerea comisioanelor ar fi semnificativă, mergând de la jumătate din nivelul actual până la aproape 90%, în cazul comisioanelor pentru cumpărări online. Mastercard: ar putea crește costurile de utilizare a cardurilor

Limitarea comisioanelor achitate de bănci pentru diverse operaţiuni cu cardul (retragere numerar de la ATM sau plata la POS) poate creşte costurile plătite de români mult pentru utilizarea cardurilor. Mai mult, există riscul ca instituţiile financiare să stopeze investiţiile în dezvoltarea infrastructurii, a declarat Cosmin Vladimirescu, general manager România şi Moldova, MasterCard.

"Salutăm iniţiativa autorităţilor de a stimula creşterea utilizării mijloacelor de plată electronice în România, însă preocuparea noastră este să evităm transferul unor costuri la posesorii de carduri. Din experienţa de pe alte pieţe, comercianţii nu transferă beneficiile rezultate dintr-un comision mai mic către consumatorul final, prin preţuri mai scăzute la produse, în schimb există pericolul real ca acelaşi consumator să plătească mai mult pentru utilizarea mijloacelor de plată electronice", a declarat acesta, citat de Agerpres.

Vladimirescu spune că diminuarea veniturilor pentru instituţiile financiare va avea ca efect direct încetinirea ritmului de investiţii în infrastructură. De asemenea, sistemul de plăţi electronice în România, ce reprezintă în jur de 5% din totalul plăţilor, s-ar dezvolta greoi.

Reprezentanţii MasterCard oferă exemplul Spaniei, unde comisioanele interbancare au fost reduse cu aproape 60% în perioada 2006 - 2010. Astfel, comisioanele deţinătorilor de carduri au fost majorate de către băncile emitente cu 50%. Economisirea a 2,75 miliarde de euro pentru comercianţi a avut ca efect o majorare a comisioanelor aplicate deţinătorilor de carduri de 2,35 miliarde de euro.

Ne puteți urmări și pe Google News